ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U Rijeci zasvijetlio prvi 'ženski semafor'

Postavljanjem 'ženskih semafora' nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad

 

Na semaforu kod Palače Modello zasvijetlila je prva ženska silueta! Klasični muški lik pješaka zamijenjen je ženskim, a do Međunarodnog dana žena, siluete u haljinicama pješacima će svijetliti na ukupno pet semafora na prijelazima u Adamićevoj ulici.

Rijeka je tako postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio 'ženske semafore', čime je još jednom potvrdio reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost.

Za pripremu novih maski za pješačke lanterne na pet pješačkih prijelaza u središtu grada pobrinuo se Rijeka promet nakon što je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podržao inicijativu koju je pokrenula udruga SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava.

Postavljanjem 'ženskih' semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad - kaže Dunja Roić koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Udruge SOS Rijeka, dodajući da je ideja nastala po uzoru na ovu pozitivnu praksu i u drugim europskim gradovima.

Promjena čovječuljka na riječkim semaforima samo je dio programa koji SOS Rijeka priprema u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka.

- Ove godine s udrugom PaRiter organizirat ćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem: interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi, a u sklopu programa 'Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli' Centra za tehničku kulturu Rijeka planiramo i svojevrsnu 'ženska šetnju' tim ulicama - najavila je Dunja Roić.
Anita Blažinović