ROVINJ Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju uložit će 12 milijuna kuna u obnovu i edukaciju zaposlenika

U planu je obnova glavne zgrade te obnova parka bolnice, pošumljavanje i unapređenje plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invaliditetom

 

Iza Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Primarijus dr. Martin Horvat' još je jedna uspješna poslovna godina s financijskom dobiti, ali i mnogim drugim pokazateljima pozitivnih pomaka, što se ogleda i u porastu broja posjeta toj ustanovi. U bolničkoj poliklinici pregledano je 500 pacijenata više nego u 2017. godini, a sveukupno je bolnica pružila 16 440 usluga više no lani, što je povećanje od 26, 5 posto

- Ponosan sam što možemo iz godine u godinu prikazivati pozitivan pomak i porast broja posjeta u našoj ustanovi jer bolja realizacija znači da bolje pokrivamo potrebe naših građana - ističe ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade, koji je nedavno izabran u Radnu skupinu Ministarstva zdravstva za izradu Pravilnika o zdravstvenom turizmu, a tu je odluku potpisao ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

Dosadašnje investicije i petogodišnje razdoblje konstantnog profitabilnog poslovanja poticaj su za daljnji razvoj pa su tako i poslovni planovi za 2019. godinu ambiciozni. Naime, dovršena je izrada Strateškog plana razvoja ove bolnice, koja će, kako naglašava ravnatelj, doc. dr. sc. Marinko Rade, biti 'nit vodilja' u planiranju obnove, javlja IstraIN.

 U 2019. godini ustanova planira investirati do 250 tisuća kuna u edukaciju svojih zaposlenika jer, kako navodi ravnatelj, smatraju kako su im zaposlenici 'najbolji adut'.

To je jako bitna novina. Radi se o novcu koji ova ustanova izdvaja iz svojih prihoda, odnosno iz prihoda ostvarenog s privatnog tržišta. Razlog je taj što, nažalost, iako većina naših zaposlenika zaslužuje veću plaću, radi Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama mi nikome ne možemo povisiti plaću.

- Zato je uprava tražila način da se takve zaposlenike nagrađuje i zadrži, a jedan od načina je da im platimo dodatne edukacije. Naravno, liječnicima i zdravstvenom osoblju plaćamo usavršavanje i kongrese ne bi li u svojim specijalnostima bili vrhunski što znači i vrhunski pristup pacijentima. No jednako tako ulažemo i u nemedicinsko osoblje naše bolnice koje smatram jednako važnim karikama u lancu. To znači da, recimo, kuhari i pomoćni kuhari dobivaju plaćenu školu i uz to im se omogućuje napredovanje, a tehničkoj službi dodatne edukacije i certifikaciju koje im mogu pomoći u svakodnevnom radu. Za to smo rezervirali popriličan novac. Nadamo se da ćemo, dajući na znanje svima da cijenimo rad i trud naših zaposlenika, tako moći privući i nove radnike - kaže ravnatelj Rade.

Dovršena je i izrada Strateškog plana razvoja bolnice, a radi se o procesu koji predviđa investicije u vrijednosti od 12 milijuna kuna i to već u narednih 15 mjeseci. Promijenit će se cijelo krovište s najmodernijim materijalom za koji je dobivena garancija od 40 godina. Također, obnavlja se fasada, a slijede i radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenta, budući da se napušta lož ulje i zagađivači i prelazi na plin te se ugrađuje novi lift.

Ukupna vrijednost ovih investicija je pet milijuna kuna. U planu je i obnova glavne zgrade te obnova parka bolnice; pošumljavanje i unaprjeđenje plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invaliditetom. Kako bi boravak u bolnici pacijentima bio što ugodniji, uskoro se otvara i knjižnica na odjelu te novi terapijski park.

- Dosad smo prikupili 6.000 knjiga koje su građani donirali, što je uistinu impozantan i rekordan broj za neku javnu akciju. U ovom trenutku razdvajamo knjige po kategorijama i jezicima te obnavljamo prostor gdje će se smjestiti knjižnica na odjelu - zaključio je Rade.
Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti