LOŠE NAVIKE Nadoknađivanje nedovoljnog sna donosi više štete nego koristi

Opće je poznato da je manjak sna loš za zdravlje. Povezan je s pretilošću i dijabetesom. Istraživanja pokazuju da povećava apetit, smanjuje osjetljivost na inzulin i smanjuje našu sposobnost regulacije šećera

 

Bez obzira na to koliko se trudite odmoriti vikendom, to nije adekvatno rješenje za noći izgubljenog sna. Istraživači sa Sveučilišta u Coloradu, Boulder, objavili su u časopisu Current Biology studiju u kojoj zaključuju da 'hvatanje koraka' tijekom vikenda neće poništiti oštećenje nastalo nedostatkom sna tijekom tjedna. I, što je još gore, pokušaj da se u slobodno vrijeme ugura više sna zapravo može pogoršati situaciju, ako se vratite lošim navikama čim počne sljedeći radni tjedan.

Opće je poznato da je manjak sna loš za zdravlje. Povezan je s pretilošću i dijabetesom. Istraživanja pokazuju da povećava apetit, smanjuje osjetljivost na inzulin i smanjuje našu sposobnost regulacije šećera. Kako piše IFLScience, druge studije povezuju nedostatak sna s depresijom, neurodegeneracijom i Alzheimerovom bolešću. Čini se da je čak i samo noć nemirnog sna dovoljna da utječe na gene koji kontroliraju metaboličke funkcije.

Dosadašnja istraživanja sugeriraju da dodatno spavanje tijekom vikenda može pomoći tijelu da se oporavi, barem donekle - ali taj je učinak jako kratak.

Dakle, kako bi saznali kako konstantno skakanje između nedovoljnog i previše sna utječe na naše zdravlje, znanstvenici su odabrali 36 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 39 godina i pratili su njihov san tijekom ukupno devet noći. Skupina je bila podijeljena u tri podskupine - jedna je mogla spavati devet sati noću, druga najviše pet sati noću, a treća je spavala najviše pet sati noću prvih pet noći, zatim su dvije noći mogli spavati onoliko dugo koliko su htjeli, nakon čega su uslijedile još dvije noći ograničenog spavanja.

Tim je primijetio povećan apetit, povećanje tjelesne težine i smanjenu osjetljivost na inzulin u dvije skupine s ograničenim snom. Ispitanici iz skupine koja je imala dva dana neograničenog sna pokazivali su znakove poboljšanja, ali bilo kakvi benefiti su nestali čim se ograničeno spavanje nastavilo. Štoviše, ta grupa je zapravo pokazala lošije rezultate na pokazateljima kao što je osjetljivost na inzulin na kraju istraživanja. Oni čije je spavanje bilo ograničeno na pet sati tijekom svih devet dana imali su pad od 13 posto za osjetljivost na inzulin, dok su ispitanici iz skupine koja je imala dva dana neograničenog sna ubilježili pad osjetljivosti na inzulin između 9 i 27 posto.

- Na kraju, nismo vidjeli nikakvu korist u bilo kojem metaboličkom ishodu kod ljudi koji su više spavali tijekom vikenda - rekao je Chris Depner, glavni autor i profesor integrativne fiziologije.

- Moglo bi biti da je skakanje naprijed-natrag - mijenjanje vremena kada jedemo, promjena našeg cirkadijanog sata, a zatim vraćanje na nedovoljno sna nepovoljno na jedinstven način - dodao je Kenneth Wright, direktor laboratorija za spavanje i kronobiologiju UC Bouldera i autor studije.

Damir Fatušić