ZNANSTVENICI POTVRDILI Cjepivo protiv ospica ne uzrokuje autizam, čak ni kod djece u 'rizičnim' skupinama

Studija upućuje i na to da je kod djece koja u djetinjstvu nisu dobila MMR cjepivo zabilježena 17 posto veća vjerojatnost od razvoja autizma nego kod cijepljene djece

 

Studija koja je istražila više od 650.000 djece dodatno pobija bilo kakvu vezu između autizma i cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR, op. a.).

Znanstvenici u Danskoj proveli su istraživanje na nacionalnoj razini na svoj djeci koju su rodile Dankinje u razdoblju od 1999. do 2010. godine. Koristeći registar stanovništva, deset godina su pratili 657.461 dijete, a na kraju je kod 6.517 djece dijagnosticiran autizam.

Prema nalazima objavljenim u ponedjeljak u časopisu Annals of Internal Medicine, djeca koja su primila MMR cjepivo nisu imala veću vjerojatnost za autizam od djece koja nisu dobila cjepivo.

Također, studija nije pronašla nikakve dokaze da je cjepivo izazvalo autizam kod djece koja su bila izložena većem riziku od tog razvojnog poremećaja zbog čimbenika iz okoliša ili obiteljske povijesti. Rezultati su pokazali da nakon cijepljenja nije bilo slučajeva autizma.

- Autizam se pojavio jednako često među djecom koja su bila cijepljena MMR-om, kao što je to bio slučaj i među 31.619 djece koja nisu bila cijepljena. Stoga možemo zaključiti da MMR cjepivo ne povećava rizik od razvoja autizma - rekao je Anders Hviid iz Statens Serum Instituta u Kopenhagenu koji je radio na studiji.

Nalazi dolaze u vrijeme povećane zabrinutosti zbog ljudi koji odustaju od cijepljenja, a Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je skepsu prema cjepivima proglasila jednom od deset najvećih prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini.

Kako piše Disability Scoop, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ove su godine prijavili već šest epidemija ospica - u New Yorku, Teksasu, Illinoisu i državi Washington. Očekuje se kako će odbor američkog Senata raspravljati o tom pitanju ovaj tjedan.

Američka akademija za pedijatriju pisala je Facebooku, Googleu i Pinterestu pozivajući ih da učine više kako bi spriječile širenje dezinformacija o cjepivima na svojim platformama.

Podsjetimo, zabrinutost zbog potencijalne veze između MMR cjepiva i autizma traje već dva desetljeća, a proizašla je iz studije Andrewa Wakefielda, specijalista gastroenterologa, objavljene 1998. u časopisu Lancet. Wakefielda, velikog protivnika cijepljenja, navodno je financirala odvjetnička tvrtka koja je kanila tužiti proizvođače cjepiva MMR, pa je liječnik 2010. izgubio liječničku licencu. Godinu dana poslije časopis je povukao informacije o rezultatima studije jer je istraga pokazala da je britanski liječnik izmijenio ili je pogrešno prikazao podatke o dvanaestero djece koja su bila temelj za zaključak njegove studije, objašnjava Hina.

- Roditelji ne bi smjeli preskakati cijepljenje MMR-om zbog straha od autizma - zaključuje doktor Anders Hviid.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti