POREČ Gradska plaža Špadići bit će pristupačna osobama s invaliditetom

U sklopu radova za osobe sa smanjenom pokretljivošću izradit će se prilagođen pristup moru, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za slijepe i slabovidne

 

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, u utorak 5. ožujka, potpisao je ugovore o izvođenju radova na uređenju plaže Špadići s predstavnikom izvođača – zajednice ponuditelja Adriaing d.o.o. Kopar i Adriaing d.o.o. Buje, Nenom Filipinom te predstavnikom stručnog nadzora V.T.M. Armandom Benazićem. Uz njih, na potpisivanju su bili prisutni i pročelnik upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat i direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik.

Grad je za uređenje ove plaže od Ministarstva turizma dobio gotovo pola milijuna kuna bespovratnih sredstava, a s dodatnih milijun i pol kuna uređenje će financirati Turistička zajednica Grada Poreča. Ukupna vrijednost investicije je 4,3 milijuna kuna plus PDV.

- Ovo će biti već osma gradska plaža koju uređujemo. Osim toga, ovom velikom investicijom zatvaramo ciklus vrlo intenzivnog ulaganja u područje Špadići-Materada, te se ovim putem posebno zahvaljujem stanovnicima tog dijela grada na strpljenju i razumijevanju - rekao je gradonačelnik Peršurić.

Na novoj će se plaži sanirati postojeće sunčalište od betona i škrilje tako da će se postaviti novi završni pokrov, izgradit će se i dio nogostupa uz glavnu prometnicu, projektirat će se 'zeleni džepovi' s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera, plaža će se dohraniti kamenim oblutcima, dotrajale ograde zamijenit će se novima, postavit će se pametna klupa s wi-fijem, ugraditi dva 'pametna' tuša te kante za razvrstavanje otpada, a postojeći objekt pretvorit će se u sanitarni čvor (muški, ženski i za osobe s invaliditetom).

U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom, pa će se u sklopu radova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću izraditi pristup moru, jedna od dvije novouređene svlačionice bit će prilagođena navedenoj skupini, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom.

- Plaža će, kao i sve porečke plaže, biti dostupna svima, jednako kao i plaže koje uređuju hotelske kuće. Čitamo posljednjih dana kako se neke jedinice lokalne samouprave susreću s brojnim slučajevima uzurpacije pomorskog dobra. Na sreću, zahvaljujući dobrom prostornom planiranju ali i čuvanju našeg obalnog pojasa te kvalitetnom gospodarenju, Poreč takvih problema nema. Drago mi je da svi skupa to i štitimo, te pametno ulažemo u uređenje dobra koje svi koristimo. Vjerujem da će uređenje ove plaže najviše koristiti Porečankama i Porečanima koji tradicionalno tamo odlaze na more, ali i brojnom obiteljskom smještaju koji postoji u naselju Špadići i okolnim naseljima. Sve dosad uređene plaže naišle su na iznimno pozitivne reakcije korisnika i to nam govori da idemo u dobrom smjeru - zaključno je rekao gradonačelnik.

Direktor TZ Poreč pohvalio je ulaganje u jedan od najvažnijih resursa - plaže.

- Poboljšanje uvjeta boravka gosta u destinaciji bi trebala biti naša glavna misija. Ova će plaža sigurno utjecati na zadovoljstvo stanovnika i gostiju, ali i revalorizirati cijene smještajnih objekata. U narednom ćemo periodu razgovarati o oplemenjivanju plaža opremom za najmlađe, jer se pozicioniramo kao destinacija aktivnog, ali i obiteljskog odmora - rekao je Velenik.

Planirani dovršetak radova je početak lipnja 2019. godine.

Anita Blažinović