SPLIT Novi niskopodni autobusi za znatno bolju mobilnost osoba s invaliditetom

Ono što me posebno veseli je promišljanje prilikom nabave o našim najslabijim sugrađanima, osobama s invaliditetom, koje će imati daleko lakši pristup javnom gradskom prijevozu, rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara

 

Modernizacije splitskog javnog voznog parka pokrenuta prošle godine se nastavlja. Splićani, stanovnici susjednih općina i gradova i gosti uskoro će se voziti u 34 nova niskopodna autobusa tvrtke Promet.

Novi vozni park činit će 20 zglobnih autobusa marke Mercedes te 14 solo MAN-ovih. Vrijednost projekta je 73,9 milijuna kuna, s PDV-om 93,5 milijuna kuna, a financirani su 85 posto iz EU fonda te 15 posto iz Proračuna Republike Hrvatske.

Realizacijom ovog projekta, kao i nabavom još 18 autobusa financiranih iz ITU mehanizma, značajno će se poboljšati kvaliteta i usluga ovog splitskog prijevoznika.

Ono što me posebno veseli je promišljanje prilikom nabave o našim najslabijim sugrađanima, osobama s invaliditetom, koje će imati daleko lakši pristup javnom gradskom prijevozu. Naša gradska uprava itekako vodi računa o prilagodbi ne samo javnog prijevoza nego i svih drugih barijera u gradu. Budite uvjereni da ćemo i u daljnjem radu utjecati na sve čimbenike da vode računa o prilagodljivosti i pristupačnosti, zapravo olakšanju života velikom broju naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Direktor Prometa Miroslav Delić rekao je kako će realizacija ovog projekta znatno pridonijeti povećanju kvalitete usluge, a s druge strane će omogućiti bolje uvjete rada za zaposlenike ove tvrtke. Svi autobusi će biti opremljeni antivandalskim kabinama, što će svakako pridonijeti sigurnosti i putnika i vozača.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Mario Madunić rekao je kako je ovo direktan efekt članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Provodi se u devet hrvatskih gradova u visini od 315 milijuna kuna, od čega EU financira 267 milijuna kuna. Najveći udio toga ide upravo u Split.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti