OSIJEK Nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom

Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice Anke Slonjšak, upozorio je da posebno veliki problem predstavlja zlouporaba znaka pristupačnosti, odnosno korištenje istog od strane članova obitelji osobe s invaliditetom u vrijeme kada nositelj znaka ne upravlja ili nije u vozilu

 

Prošlog tjedna, u prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske, održan je sastanak na  temu 'Nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom'.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku je nazočio savjetnik pravobraniteljice Mario Burek, uz sudjelovanje brojnih predstavnika udruga i organizacija s područja Osječko-baranjske županije.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak nedavno je izdala je preporuku svim gradovima i policijskim upravama s predloženim mjerama i aktivnostima koje je potrebno provoditi kako bi se spriječilo i onemogućilo nepropisno parkiranje na mjesta označena za osobe s invaliditetom od strane vozača koje na to nemaju pravo. Stoga je slijedom navedene preporuke Policijska uprava osječko-baranjska inicirala održavanje sastanka s ciljem utvrđivanja poteškoća s kojima se susreću osobe s invaliditetom vezano za ovu temu i donošenja zaključaka o konkretnim mjerama i aktivnostima koje će se poduzimati.

Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice Slonjšak, upoznao je prisutne da se iz obraćanja Uredu pravobraniteljice može zaključiti kako osim parkiranja na označena mjesta od strane osoba i vozila koja nemaju znak pristupačnosti, posebno veliki problem predstavlja zlouporaba znaka, odnosno korištenje istog od strane članova obitelji osobe s invaliditetom u vrijeme kada nositelj znaka ne upravlja ili nije u vozilu.

Svjesni činjenice da je upravo taj oblik prekršaja policijskim službenicima najteže utvrditi i učinkovito sankcionirati, savjetnik pravobraniteljice naveo je brojne primjere zlouporabe s kojima je Ured upoznat, dok su predstavnici udruga osoba s invaliditetom naveli primjere i teškoće s kojima se svakodnevno susreću zbog nepropisnog parkiranja na označena mjesta. Uz primjere prekršaja, izneseni su i konkretni prijedlozi o načinima na koji se takva ponašanja mogu spriječiti i sankcionirati. Također, sudionici sastanka iznijeli su prijedloge za izmjene postojećih propisa i načina provođenja istih koje će Ured pravobraniteljice uzeti u obzir prilikom svojih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje zakonodavnog okvira kojim je uređeno pravo na znak pristupačnosti, objavljeno je na stranici posi.hr.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti