UDRUGA INVALIDA RADA ZAGREBA Desetogodišnjica obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada

Kao najveće udruženje invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga od svog osnutka davne 1966. godine nailazi na brojne prepreke u zakonskom, arhitektonskom i socijalnom smislu u svojoj borbi za pravednije društvo

 

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba), u četvrtak, 21. ožujka, tradicionalno je obilježila Nacionalni dan invalida rada, i to bogatim programom pod nazivom 'Upoznajmo se', u svojim prostorijama u Novoj cesti 86,.

- Želja nam je ukazati na diskriminaciju invalida rada unatoč Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Konvenciji o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Realnost je da moramo još puno toga učiniti kako bismo teoriju pretočili u praksu. Također, bitno je ukazivati i na prevenciju ozljeda na radu, unapređivanje uvjeta rada i mjera zaštite na radu, kako bismo u budućnosti znatno smanjili broj osoba čiji je invaliditet nastao na mjestima rada - rekla je u uvodnom govoru Nada Vorkapić, predsjednica UIR-a Zagreba.

Iz Udruge su podsjetili da je Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka donio Hrvatski sabor 2009. godine, kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

 

- Povijest odabranog dana, 21. ožujka kao Nacionalnog dana invalida rada, veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Generalne skupštine UN-a 1992. godine, Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca. Nacionalni dan invalida rada vrlo je značajan jer se tom prigodom želi dodatno skrenuti pozornost šire javnosti na probleme s kojima se susreću invalidi rada, a posebno se želi ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada. Kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada odabrana je ruža kojom se želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Naime, unatoč njezinoj ljepoti, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva. Unatoč propisanim visokim kaznama, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Organiziranim aktivnostima povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada udruge invalida rada diljem RH žele ukazati na važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu. Svaka je udruga invalida rada diljem lijepe naše izabrala svoju boju ruže, a UIR Zagreba je izabrala narančastu boju s obzirom da ta boja simbolizira toplinu, kreativnost i entuzijazam, ali i ohrabrujući poticaj invalidima rada u borbi sa svakodnevicom. Iz tog su razloga, kao i svake godine povodom tog dana, svi uzvanici otišli kućama s prekrasnom narančastom ružom. U Republici Hrvatskoj na dan 30. rujna 2018. registrirano je 121.369 invalida rada, od čega u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 27.073. UIR Zagreba u 2018. godini okupila je 8.573 člana s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, nastojeći brojnim aktivnostima učiniti život invalida rada kvalitetnijim i svrsishodnijim.

 

Među brojnim uzvanicima bili su i predstavnici Grada Zagreba – Mirna Rudan Lisak, stručna savjetnica za muzejsku djelatnost u Gradskom uredu za kulturu kao izaslanica Gradonačelnika Zagreba te Ines Tolić, viša stručna suradnica za planiranje cjelovite zaštite i rad s udrugama osoba s invaliditetom kao predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Nakon pozdravnih govora i uvodnih riječi, svečanost obilježavanja obuhvatila je otvorenje izložbe fotografija 'Lunjalica', autorice Jasminke Savić, koja je članica digitalne fotografije u UIR-u Zagreba; promociju brošure 'Znanje je moć!' o pravima invalida rada iz sustava mirovinskog osiguranja i podzakonskih akata – autora Joška Matića, dipl. iur.; kreativno-likovnu radionicu 'Oživimo staklo', uz ukrašavanje predmeta od stakla korištenjem salvetne tehnike, pod vodstvom članice Zdenke Čić, s time da je materijal bio osiguran, a u koju se aktivno uključilo dvadesetak uzvanika.

Matić, pravni savjetnik u UIR-u Zagreba, između ostalog objasnio je razloge  potrebe objavljivanja brošure, prve takve vrste ne samo u gradu Zagrebu, već i u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao i dodatne nejasnoće u tom području.

 

Kao najveće udruženje invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga od svog osnutka davne 1966. godine nailazi na brojne prepreke u zakonskom, arhitektonskom i socijalnom smislu u svojoj borbi za pravednije društvo. Stoga je predsjednica Vorkapić u sklopu Nacionalne kampanje #Tjedan dana s invalidima rada, koja traje od 18. do 24. ožujka 2019., a koju je drugu godinu zaredom organizirao Hrvatski savez udruga invalida rada (HSUIR) u sklopu Nacionalnog dana invalida rada i Razvojne suradnje Centra znanja, prisustvovala sastancima u nadležnim tijelima, odnosno u resornim ministarstvima, u nastojanju postavljanja novih standarda društvene uključenosti.

Klaudija Klanjčić