Potpisani ugovori za asistente u nastavi za djecu s teškoćama. Jesu li neke udruge 'jednakije od drugih'?

Uručujući ugovore udrugama, ministar Željko Jovanović je istaknuo kako je to korak ka cilju da se svi učenici mogu obrazovati u skladu sa svojom željama i sposobnostima, zaposliti se i živjeti od svojega rada

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas su potpisana 34 ugovora za projekte udruga koje pomažu uključivanju 150 učenika s teškoćama u odgoju i obrazovanju, a do kraja godine za tu je namjenu preko javnog poziva odobreno blizu dva milijuna kuna.

Naizgled dobra vijest, no ostalo je nejasno po kojim su to kriterijima određenim udrugama dodijeljena sredstva, a drugima nisu. Kako će, uostalom, one udruge koje nisu prošle na natječaju i koje su 'ostale kratkih rukava' skrbiti za svoje korisnike, dakle za djecu s teškoćama i osigurati im asistenta u nastavi? Hoće li i dalje nesretni roditelji, što je do sada bio čest slučaj, zajedno sa svojom djecom pohađati nastavu i izigravati asistenta, zanemarivati tako sve ostale obveze, na neki se način odricati vlastitog prava na normalan život? Da zaključimo: neka su djeca ostvarila pravo na asistenta u nastavi, druga nisu. A kriteriji nisu jasni. Može li se u tom kontekstu govoriti o društvu znanja, može li se govoriti o jednakim mogućnostima za sve? Ovdje možda nije riječ o diskriminaciji, kako to već tumače članovi nekih udruga životno zainteresiranih za ovo pitanje. Ovdje je naprosto riječ o principu 'neki su jednakiji od drugih'.
Uručujući ugovore, ministar Željko Jovanović je istaknuo kako je to korak ka cilju da se svi učenici mogu obrazovati u skladu sa svojom željama i sposobnostima, zaposliti se i živjeti od svojega rada.

Na natječaj se javilo ukupno 49 udruga koje pružaju pomoć za 202 učenika, a one koje nisu zadovoljile uvjete natječaja bit će upućene kako se uspješno prijaviti na natječaj koji će biti raspisan do kraja godine, kazao je Jovanović.

Predstavnicima udruga čestitali su i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, koji sudjeluju u ostvarenju projekata.

U Hrvatskoj je prošle godine nastavu polazilo 18.816 učenika s teškoćama, za čije je obrazovanje izdvojeno 21 milijun kuna, rečeno je. Ukupno 500 učenika imalo je posebnu pomoć preko raznih projekata.

Jovanović je najavio da će Hrvatskoj uskoro biti na raspolaganju pet milijuna eura koji će biti dodatni impuls za ostvarivanje toga cilja.

In-Portal / Hina

Foto: PIXSELL