LJEPOTA PUTOVANJA Prijevoz vlakom postaje pristupačniji osobama s invaliditetom

Pristupačnost za osobe s invaliditetom trebala bi biti poboljšana na 73 željezničke postaje u Britaniji u sklopu ulaganja od 300 milijuna funti, kažu iz britanske vlade

 

Liftovi i podesivi brojači ulaznica bit će među novim mjerama koje Britanci planiraju primijeniti tijekom sljedećih pet godina.

Promjene, dio 'inkluzivne prometne strategije', također će pomoći putnicima koji imaju zdravstvene probleme, kao i onima s djecom ili prtljagom.

Abergavenny, Dumfries, Grays, Liverpool Central i Wandsworth Town su među odabranim postajama.

Britansko Ministarstvo transporta kaže da su mjesta odabrana na temelju kriterija koji su uključivali učestalost korištenja, podatke o lokalnom invaliditetu te cijenu potencijalnih radova.

- Promet je od vitalnog značaja za povezivanje ljudi s poslom, prijateljima i obitelji, ali i kako bi im se omogućilo da uživaju u posjetu nekim od prekrasnih kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti diljem Ujedinjenog Kraljevstva - izjavio je ministar prometne pristupačnosti Nusrat Ghani.

- Želimo da 13,9 milijuna osoba s invaliditetom u Britaniji bude osnaženo neovisno putovati.

Otkako je u 2006. godini pokrenut program Access for All (Pristup za sve, op. a.), pristupačne rute su uvedene na više od 200 stanica.

Još 1.500 stanica imalo je manje pojedinačne nadogradnje uključujući pristupačne toalete i poboljšanja za pomoć osobama s oštećenjem vida ili sluha, piše BBC.

Keith Richards, predsjednik Savjetodavnog odbora za promet osoba s invaliditetom, pozdravio je tu najavu, ali je kazao kako moraju postojati 'jasne i praktične informacije kako bi se osiguralo da su osobe s invaliditetom svjesne kakva su poboljšanja učinjena, te da je sada posljedično postoji više mogućnosti za putovanja'.

Putovanje vlakom u Hrvatskoj za mnoge osobe bez invaliditeta zbog nepraktičnosti je gotovo nepoznanica, a za osobe s invaliditetom je zbog nepristupačnosti znanstvena fantastika. Može li putnički željeznički promet u budućnosti, kada obnova postane realnost, odmah biti jednako dostupan svima?

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti