NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA Popularni oblik rane intervencije nije baš učinkovit u ublažavanju simptoma autizma

Veliko kliničko ispitivanje jedne od terapija rane intervencije autizma pokazuje da taj tretman možda nije toliko koristan kao što se ranije smatralo

 

Prema studiji nedavno objavljenoj u časopisu Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, djeca s autizmom koja primaju terapiju poznatu kao Early Start Denver Model, ili ESDM, pokazala su veće poboljšanje u jezičnim vještinama u usporedbi s djecom koja su primala druge terapije za korekciju ponašanja.

No sva djeca u studiji pokazala su poboljšanja u jezičnim, kognitivnim i društvenim vještinama bez obzira na vrstu liječenja, što ukazuje na općenitu korist rane intervencije, a ne korist bilo koje određene metode, kažu istraživači.

- Postojala je statistički mala razlika između konvencionalnih i ESDM terapija za djecu - rekao je Richard O. Williams, genetičar iz Colorada koji proučava autizam, ali nije bio uključen u studiju.

Istraživanje je obuhvatilo 118 djece s autizmom u dobi od 14 mjeseci do dvije godine na tri mjesta u SAD-u. Djeca su praćena kroz ESDM terapiju ili druge kliničke intervencije više od dvije godine. Oni iz ESDM skupine primili su na tjednoj razini oko 15 sati terapije igrom u svojim domovima ili dnevnim centrima, dok su oni u kliničkoj skupini primali različite duljine terapije, ovisno o mjestu istraživanja.

Istraživači su otkrili da su, u prosjeku, djeca u ESDM skupini značajno poboljšala jezične vještine u usporedbi s djecom u kliničkoj skupini ili skupini s intervencijama u zajednici.

- Bili smo vrlo zadovoljni rezultatima studije - rekla je Geraldine Dawson, profesorica psihijatrije i ravnateljica Centra za autizam i razvoj mozga Sveučilišta Duke. Dawson je pomogla u razvoju ESDM-a osamdesetih godina i jedna je od autorica studije.

Iako su za ESDM skupinu postojale jezične prednosti, djeca iz kontrolne skupine koja su primala terapije u zajednici također su pokazala značajne i slične benefite u kognitivnim i društvenim vještinama, kaže Dawson.

Neki kritičari ESDM istraživanja kažu kako nije u potpunosti ponovilo uspjeh ranije objavljenih nalaza. Značajni jezični benefiti u ESDM skupini zabilježeni su u samo dva od tri mjesta istraživanja, što je dovelo do daljnjih sumnji, navodi Disability Scoop.

No autori studije i drugi zagovornici ističu da istraživanje otkriva više o ukupnom napretku vezanom uz rane intervencije.

- Ključno je napomenuti da je na sva tri mjesta kontrolna skupina pokazala značajno poboljšanje. To može značiti da se pristupi liječenju u zajednici poboljšavaju - kaže Thomas Frazier, glavni znanstveni službenik organizacije Autism Speaks, koja je osigurala određena financijska sredstva za istraživanje.

- Ne mislim da je ESDM jedini model - rekla je Dawson.

- Najvažnija poruka je borba da svako dijete ima pristup dobrim uslugama rane intervencije.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti