NOVI DOKAZI Zdravlje crijevne flore bitno utječe na simptome autizma

Prije dvije godine 18 djece podvrgnuto je eksperimentalnoj transplantaciji fekalija kako bi se ublažili simptomi povezani s poremećajem iz spektra autizma. Djeca i dalje pokazuju znakove poboljšanja

 

U naknadnoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, znanstvenici su izvijestili o 45-postotnom smanjenju simptoma autizma i 58-postotnom smanjenju gastrointestinalnih simptoma u usporedbi sa stanjem prije liječenja.

- Nalazimo vrlo jaku vezu između mikroba koji žive u našim crijevima i signala koji putuju u mozak - rekla je u izjavi Rosa Krajmalnik-Brown, profesorica iz Biodesign instituta na Državnom sveučilištu Arizona i jedna od autorica studije.

Iako se može činiti protuintuitivnim povezati neurorazvojni poremećaj s bakterijama u crijevima, niz nedavnih istraživanja pokazao je koliko je naš mikrobiom - naša jedinstvena mješavina bakterija u crijevima - povezan s našim zdravljem i ponašanjem općenito, bilo da je riječ o našoj sklonosti depresiji ili našoj društvenosti.

Istraživači su pokušali ublažiti simptome autizma kod 18 djece koja su primala terapiju prijenosa mikrobima (Microbial Transfer Therapy – MTT, op. a.) - metoda koja uključuje dva tjedna liječenja antibioticima, čišćenje crijeva i transplantaciju fekalnih mikrobiota, počevši s visokom početnom dozom i, nakon sedam do osam tjedana, manje dnevne doze.

Prije liječenja, djeca s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma imala su manje raznolik mikrobiom od kontrolne skupine neurotipične djece. Nedostajali su im određeni sojevi dobrih bakterija. No to se promijenilo s liječenjem i nastavlja biti slučaj dvije godine kasnije. Dapače, mikrobna se raznolikost sada čini još višom nego što je bila odmah nakon početnog ispitivanja.

Sve to je dovelo do smanjenja simptoma autizma za 45 posto u usporedbi s razinom od prije dvije godine. Dok se na početku eksperimenta smatralo da 83 posto djece ima 'teški' autizam, ta je procjena pala na 17 posto. Sada se smatra da 39 posto ima 'blagi' ili 'umjereni' autizam, a čak 44 posto je ispod granice 'blagog' autizma.

Došlo je do sličnog dramatičnog smanjenja gastrointestinalnih problema - čak 58 posto - koji su mučili između 30 i 50 posto ljudi koji su uključeni u studiju. Samo dvije osobe imale su smanjenje manje od 50 posto.

Sve je ovo vrlo obećavajuće, posebno za osobe s teškim oblikom autizma, ali to definitivno nije lijek, nego početne faze terapije koja će se moći koristiti za ublažavanje nekih simptoma autizma i gastrointestinalnih problema, koji se često podudaraju.

- Uzbuđeni smo zbog rezultata, ali želimo upozoriti javnost da su nam potrebna veća klinička ispitivanja kako bi ovo postao tretman odobren od strane FDA - dodao je jedan od autora, James Adams, također s Državnog sveučilišta Arizona.

Damir Fatušić