ŽELJKO JARIĆ-PAVIČIĆ Pjesnik i sportaš s invaliditetom svjedoči o dramatičnom iskustvu s osobnom asistenticom

Bivša osobna asistentica koštala me živaca i zdravlja. Ukrala mi je novac, što se tretira kao teško kazneno djelo, prema članku 228. Zakona o kaznenom postupku, budući je oštetila i iskoristila položaj osobe s invaliditetom koja mjesečno dobiva samo 1.500 kuna, kaže uz ostalo Željko

 

Željko Jarić-Pavičić iz Velike Mlake, pjesnik i sportaš s invaliditetom – šahist i boćar, prošao je na samom početku ove godine teško i negativno razdoblje sa svojom bivšom osobnom asistenticom, koja mu je dodijeljena preko Saveza društava distrofičara Hrvatske te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od rujna prošle godine.

Kako nam priča, sve je u početku bilo dobro. Donosila je račune iz trgovin i nije sumnjao u njezino poštenje. Bila je samo jedna 'neugodna scena' kada je nestalo 150 kuna, no asistentica je mrtva-hladna priznala da je ona uzela novac. Prešao je preko toga, ipak začuđen kako netko može bez srama i bez dozvole uzeti nešto tuđe. Vrijeme je odmicalo, a kako mlada, dvadesetpetogodišnja asistentica ima dijete, često joj je izlazio u susret u smislu fleksibilnog radnog vremena.

Šok je doživio 20. siječnja, kada je prvi put primijetio da je netko otuđio njegov novac. Kako je samo ona osim njega znala gdje se novac nalazi, nije bilo sumnje oko toga 'tko je zavukao ruku u marmeladu'. Najprije je nijekala – pa ni u ludilu ne bi ukrala novac od Željka o kojemu tako savjesno brine. Čak je isti dan, kada ju je optužio za krađu, u vrijeme dok je bio u kupaonici, još uzela 1.200 kuna. Međutim, narednih dana je priznala i njemu preko poruka, kao i Savezu, da je otuđila novac. Sveukupno dvije tisuće i osamsto kuna - plus onih 500 kuna jer nije platila račun koji je trebala. Sve se vuklo do 8. veljače, kada je službeno dobila otkaz, odnosno raskid ugovora zbog otuđenja novčanih sredstava. Na početku je tvrdila da će vratiti barem par stotina kuna, međutim do današnjeg dana nije vratila ništa. Opravdanje je uvijek pronalazila u tome da ima dijete, iako joj suprug zaposlen i prima plaću.

- Moram reći da me sve to koštalo živaca. Jer nakon svega mogu reći da se radilo o manipulativnoj mladoj osobi, koja je uspjela steći moje povjerenje, ali je zlouporabila svoj položaj – ogorčen je Željko.

- Čak se u jednom momentu javio i njezin suprug, koji me pitao 'o čemu se radi', nakon što ga je uvjerila u svoju verziju priče. Morao sam sve prijaviti Savezu, odmah je saznalo i nadležno Ministarstvo, a naposljetku je sve završilo i na policiji. Sada čekam odgovor Općinskog državnog odvjetništva, kao i besplatnog službenog odvjetnika koji će me zastupati. U međuvremenu je njezino otuđenje preformulirano iz lakšeg u teško kazneno djelo, prema članku 228. Zakona o kaznenom postupku, budući je oštetila i iskoristila položaj osobe s invaliditetom, koja mjesečno dobiva samo 1.500 kuna.

Nakon svega, sreo ju je nekoliko puta u mjestu gdje živi.

- Ona živi u nekom svom svijetu. Kao da se ništa nije dogodilo, ali imam osjećaj da joj to nije bilo prvi puta sa mnom. Vidjet ćemo kako će to sve završiti, jer pretrpio sam zaista veliko poniženje i nanijela mi je velike duševne boli. Nažalost, radi se o mladoj osobi koja koristi svoje dijete za razne manipulacije. Sad sam svjestan da spada u osobe koje su spremne gaziti preko mrtvih ako treba, samo da ostvare svoje ciljeve. Pouka je na kraju da nikome ne piše na čelu kakav je, ali uvijek treba biti oprezan, a kad se ovako nešto dogodi, treba prijaviti – rekao je Jarić-Pavičić.

 

Da podsjetimo, nakon pakla koji je prošao, objavio je na svom Facebook profilu početkom veljače vijest da traži asistenta/icu, a što smo na Željkovu zamolbu prenijeli i na In Portalu.

- Vrlo aktivna osoba sa stopostotnim invaliditetom u invalidskim kolicima traži osobnog asistenta/asistenticu za oblačenje, pratnju, administrativne i kućanske poslove, pola radnog vremena/mj., plaća 2.000,00 kn uz plaćeni prijevoz. U obzir ne dolaze umirovljenici i već zaposleni jer je riječ o programu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Pola radnog vremena mjesečno obavlja se prema dogovoru, odnosno ovisno o potrebama korisnika projekta. Molim da mi se jave zainteresirane osobe s područja Velike Gorice ili Velike Mlake. To ne isključuje osobe iz Zagreba koje imaju interes za posao. Potpisuje se ugovor o radu – stajalo je u postu.

- I to je bilo turbulentno razdoblje, kao i teška potraga za novim asistentom nakon tako negativnog iskustva s prethodnom asistenticom. Mnogi su odustajali. Bio je slučaj i jedne osobe koja je imala opću nesposobnost za rad, ali se na vrijeme sve saznalo. Uglavnom, trakavica koja se protegnula na duže razdoblje s posljedicama na moj život – rekao je.

Srećom, od ožujka došao mu je osobni asistent s kojim je zadovoljan, pomaže mu kod raznih obveza, no Željko i dalje nosi ožiljak koji mu je ostavila bivša asistentica.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti