MEĐUNARODNI DAN OBITELJI Kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom 'I ja želim čitati!'

Program se provodi u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom, čiji je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo, a jedan je od brojnih partnera i Ured pravobraniteljice za djecu

 

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u suorganizaciji Knjižnice, Hrvatskoga knjižničarskog društva i Ureda pravobraniteljice za djecu, u utorak 21. svibnja 2019. godine bit će prigodnim programom obilježen Međunarodni dan obitelji. Program počinje u 12 sati.

Program se provodi u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom 'I ja želim čitati!', čiji je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo, a jedan je od brojnih partnera i Ured pravobraniteljice za djecu. Tim programom članovi Mreže mlađih savjetnika Pravobraniteljice svojim vršnjacima želi skrenuti pozornost na izazove s kojima se susreću djeca i mladi s teškoćama u čitanju.

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) stalno je savjetodavno i suradničko tijelo pravobraniteljice koje na nacionalnoj razini okuplja djecu i mlade u dobi od 12 do 18 godina, a ukupno broji 20 članova. Rad članova Mreže usmjeren je na raznovrsna pitanja povezana s pravima i dobrobiti djece te oni svojim aktivnostima pridonose poboljšanju tih prava zastupajući djecu u stručnim raspravama i podižući svijest o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice za djecu među svojim vršnjacima.

U programu će biti predstavljen kratak film 'Učionica, naša čitaonica!' na temu djece koja imaju disleksiju i kako se s ovom tegobom snalaze u školi te na koji način ih podržava obitelj. U programu sudjeluju Mlađi savjetnici Pravobraniteljice, učenici prvog i trećeg razreda osnovne škole 'Dr. Ivan Merz' te Udruga Kaooosss.

Najavljena je promocija knjige prof.dr.sci. Anite Peti-Stantić 'Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti'.

U glazbenom dijelu programa vidjet ćemo dječji plesno-pjevački zbor 'Arija', Ivanu Husar Mlinac, Lamiju Belošević i polaznice glazbene škole Husar@Tomčić - Škole pjevanja.

Program će voditi voditeljica Nacionalne kampanje 'I ja želim čitati!' Željka Miščin i Niko Radujković, predstavnik Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice.

Svoj dolazak na događanje potvrdila je ravnateljica NSK dr.sci. Tatijana Petrić, Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, savjetnica Pravobraniteljice logopedinja Ivona Salaj, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba prof. Vlatka Križan te predstavnik Ureda gradonačelnika Zagreba.

In Portal

 

Povezane vijesti