PRIJATELJI ŽIVOTINJA Primamljiv i edukativni osmi po redu VegeSajam

Ove godine posebnu pozornost želimo skrenuti na to da naši svakodnevni prehrambeni izbori, osim na naše zdravlje i sudbinu životinja, izravno utječu i na okoliš, izjavila je Emanuela Poturica

 

VegeSajam održat će se u utorak 28. svibnja 2019. od 8 do 20 sati, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s ciljem upoznavanja građana s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i veganskih proizvoda domaćih proizvođača i dobavljača. VegeSajam popularno je ekološko i edukativno događanje koje svim zainteresiranima nudi ponudu raznolikih veganskih proizvoda poput kobasica, ćevapa, biljnih namaza, popečaka od konoplje, burgera, biljnih mlijeka i slično.

- Ove godine posebnu pozornost želimo skrenuti na to da naši svakodnevni prehrambeni izbori, osim na naše zdravlje i sudbinu životinja, izravno utječu i na okoliš, odnosno održivost na planetu na kojemu živimo - izjavila je Emanuela Poturica, koordinatorica VegeSajma u organizaciji udruge Prijatelji životinja.

51 posto globalne emisije stakleničkih plinova uzrokovano je uzgojem stoke i njezinih nusproizvoda zbog kojih ne samo da se svakodnevno krče velike količine šumskih pokrova kako bi se životinje mogle uzgajati, nego se i onečišćuju tlo, vode i zrak. Prehrana na biljnoj osnovi, osim što smanjuje naš ugljični otisak za 50 posto, spašava milijarde životinja svake godine, koje stradavaju zbog ljudske navike jedenja mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te jaja. Veganska hrana pozitivno i okrepljujuće utječe i na naše zdravlje štiteći nas od bolesti. Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da provedu ugodne, tople, zabavne i edukativne trenutke uz dvadesetak izlagača te se zadrže, odmore i prezalogaje na klupama, stolovima i pod suncobranima, koji su ove godine novost na VegeSajmu. Neki od izlagača ujedno su i nositelji V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima bez sastojaka životinjskog podrijetla. V-oznaka korisna je i zanimljiva svim kupcima te je sve popularnija i u Hrvatskoj.

Povodom VegeSajma, Prijatelji životinja pozivaju i na Vege izazov. Velik broj građana Vege izazovu već se odazvao putem stranice www.veganopolis.net kako bi tijekom mjesec dana e-mailom dobivali  zanimljive veganske recepte i informacije koje im mogu pomoći da povećaju broj veganskih obroka ili potpuno prijeđu na takav način prehrane.

Prijatelji životinja pozivaju građane da posjete VegeSajam, otkriju nove ukusne i zdrave biljne proizvode i uživaju u degustacijama. Više informacija i popis izlagača nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti