OPĆINA ANTUNOVAC Jedinstveni senzorički park za djecu s teškoćama u razvoju

Boravkom u ovom perivoju djeca s teškoćama u razvoju kroz igru uče i vježbaju motoriku, spretnost, ali i druge vještine, kao što je jačanje osjeta mirisa, opipa i vida te snalaženja u prostoru uz svladavanja panike

 

Novoizgrađeni Rekreacijsko-edukativni senzorički (RES) park  otvoren je 7. lipnja u Mirnoj ulici u Antunovcu. Riječ je o projektu humanitarne udruge 'Od mene za tebe' koja je nakon petogodišnjeg prikupljanja donacija uspjela izgraditi jedinstveni park namijenjen prvenstveno djeci s teškoćama u razvoju, kao i svoj ostaloj djeci i korisnicima koji dolaze u pratnji.

Osim što provode vrijeme na zraku, boravkom u ovom perivoju djeca kroz igru uče i vježbaju motoriku, spretnost, ali i druge vještine, kao što je jačanje osjeta mirisa, opipa i vida te snalaženja u prostoru uz svladavanja panike (labirint).

- RES park sastoji se od sedam međusobno povezanih cjelina koje su prilagođene osobama s invaliditetom, a u njemu ćemo organizirati i razna događanja tijekom godine. Miran i neagresivan prostor prostire se na 5.000 kvadrata, a omogućit će djeci igru i druženje na svježem zraku, proslavu rođendana i drugih svečanosti. Senzorički dio parka koji je napravljen prema uputama stručnjaka osobito će koristiti djeci s  teškoćama u razvoju koja u takvom okruženju mnogo bolje funkcioniraju - ističe predsjednik Udruge Zoran Lacković te zahvaljuje svim sponzorima i dobrim ljudima koji su na bilo koji način pomogli i podržali projekt. Među njima je i hrvatski nogometni reprezentativac Domagoj Vida koji je prihvatio kumstvo nad RES parkom.

Na otvaranju RES parka bio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je još kao načelnik Općine Antunovac pomogao pokretanje i realizaciju projekta.

- Općina Antunovac odobrila je zemljište koje je iz ledine izraslo u prekrasno mjesto gdje mogu doći sva djeca, i članovi Udruge i svi ostali, s područja Osječko-baranjske županije i izvan nje, te vidjeti kako živjeti u skladu s prirodom i ujedno se rehabilitirati. Park se dugo gradio, utrošeno je puno novca, pa je trebalo i puno sponzora da se izgradi u današnjem izdanju. Drago mi je da smo završili projekt i što imamo nešto stvarno specifično i nadasve korisno za djecu - rekao je župan Anušić te naglasio kako će Županija, kao i Općina Antunovac, i dalje pratiti aktivnosti Udruge, osobito glede održavanja površina i opreme RES parka.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti