MINISTARSTVO DEMOGRAFIJE Nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva

Prema posljednjim podacima, od početka kampanje 'Svako dijete treba obitelj' udomljeno je 170 djece, od kojih 60 djece u dobi do tri godine, a dozvolu za obavljanje udomiteljstva dobile su 22 nove udomiteljske obitelji za djecu

 

U četvrtak, 13. lipnja, u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je svečana dodjela Nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2019. godini.

Na prijedlog Povjerenstva za dodjelu nagrade, Nagrada za životno djelo uručena je Aleksandri Štajduhar, dok su Godišnje nagrade dodijeljene Nedeljki Bocak, Ivki Poldrugač, Ivanki Jurković i Bernardi Nadi Furjan.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je javni Poziv za prijavu Inicijativa za dodjelu nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2019. godini. Kriteriji su bili da predloženi/a udomitelj/ica obavlja nesrodničko udomiteljstvo te da nije dobitnik Nagrade u prethodnom razdoblju, pokazuje izvanredne napore u osiguravanju stabilnog i poticajnog okruženja koje omogućuje rast i razvoj korisnika, uloženim trudom znatno utječe na poboljšanje stanja korisnika , ističe se u intenzitetu, predanosti i načinu pružanja posebnih obveza udomitelja propisanih Zakonom o udomiteljstvu, svojim primjerom i ugledom u zajednici promiče udomiteljstvo.

Poseban kriterij za dodjelu Godišnje nagrade za 2019. godinu bio je pružanje socijalne usluge smještaja djeci do tri godine, a pri odabiru uzima se u obzir i zastupljenost udomitelja iz jedinica područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba u godini za koju se Nagrada dodjeljuje u odnosu na udio u ukupnom broju udomitelja. Kriterij kojim se dodjeljuje Nagrada za životno djelo udomiteljima za izniman doprinos je najmanje 20 godina obavljanja udomiteljstva.

Nagradu za životno djelo i četiri Godišnje nagrade u obliku povelje te, po prvi puta, u novcu, 5.000 kuna za Godišnju i 10.000,00 kuna za Nagradu za životno djelo, nagrađenim udomiteljima uz čestitke i zahvale uručila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Hvala udomiteljima, u vašim obiteljima dijete stječe prva iskustva, uči na temelju vašeg ponašanja, formira mišljenje i stavove, razvija svoje osobne potencijale i socijalne odnose, raste i razvija se, osamostaljuje se ili kao odrasla osoba ponovno pronalazi obiteljski dom u kojem može bezbrižno i sretno živjeti - rekla je ministrica, -Hvala svim udomiteljima na svakoj neprospavanoj noći, svakom zagrljaju, svemu što svakodnevno činite da pružite novu priliku djeci za njihovu sretniju budućnost, a odraslima kvalitetniji život i starenje – dodala je ministrica

Udomiteljskim obiteljima, ali i donatorima na utrci 'Mliječna staza' - zahvalila je predstojnica UNICEF-ovog Ureda u Hrvatskoj, Regina M. Castillo.

-Niti jedno dijete ne bi trebalo odrastati u instituciji. Svako dijete treba obitelj, a to je posebno važno za najmlađu djecu, jer prve su godine ključne za njihov razvoj. Kampanja 'Svako dijete treba obitelj' daje rezultate – šezdesetero djece do tri godine pronašlo je udomiteljske obitelji, a registritrane su i 22 nove udomiteljske obitelji. Zahvaljujući velikodušnosti naših donatora na utrci Mliječna staza, osigurali smo najvažniju opremu za udomitelje koje brinu o najmlađoj djeci. U godini u kojoj obilježavamo 30 godina Konvencije o pravima djeteta, nadam se da ćemo zajedničkim naporima doći još bliže cilju da svako dijete odrasta u brižnoj obitelji. Želim zahvaliti svim udomiteljskim obiteljima koje su otvorile vrata svog doma i svoja srca djeci. Čestitam svim nagrađenima – hvala vam što se najbolji ambasadori udomiteljstva - kazala je Regina M. Castillo, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj.

-Iznimno teško je bilo odlučiti koga predložiti za nagrade budući da je Povjerenstvo razmatralo 13 prijava udomitelja i njihovih obitelji koji svatko na svoj specifičan način ostvaruje iznimne uspjehe na području obavljanja, ali i promicanja udomiteljstva. Svi oni zaslužuju nagradu jer su predloženi kao najbolji među svim udomiteljima sa područja na kojem žive sa svojim obiteljima i svakodnevno pružaju neizmjernu ljubav i sigurnost djeci i odraslim osobama kojima otvorili vrata svojih domova - pojasnila je predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrada i državna tajnica Marija Pletikosa.

Upravo sa svrhom poboljšanja dostupnosti udomiteljstva u svim područjima Republike Hrvatske, kako za djecu, tako i za odrasle osobe, 1. siječnja 2019. godine na snagu je stupio novi Zakon o udomiteljstvu koji donosi niz novina, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kontinuirano provodi različite aktivnosti u svrhu poboljšanja njegove provedbe.

 Podijeljene 123 potpore za djecu u dobi do tri godine smještene u udomiteljskim obiteljima u iznosu od 615.000 kuna

Ministrica Murganić dodala je kako unapređenju skrbi o djeci u RH svakako dopridonosi kontinuirana suradnja s Uredom UNICEF-a koja obuhvaća niz područja, suradnju na području udomiteljstva koja uključuje ujednačavanje procesa procjene i osposobljavanja za udomitelje kao i Nacionalnu kampanju 'Svako dijete treba obitelj'

Prema posljednjim podacima, od početka kampanje 'Svako dijete treba obitelj' udomljeno je 170 djece, od kojih 60 djece u dobi do tri godine, a dozvolu za obavljanje udomiteljstva dobile su 22 nove udomiteljske obitelji za djecu.

Tijekom 2018. godine u suradnji s UNICEF-om organizirana je i utrka 'Mliječna staza' kojom je prikupljeno 700.000,00 kuna u svrhu nabave dječje opreme za udomiteljske obitelji koje pružaju uslugu smještaja djeci do tri godine. Financijska sredstva dodjeljuju se u obliku 'Potpore za udomljenje', jednokratne financijske podrške za potrebe nabavke opreme za udomljeno dijete (npr. dječja kolica, dječji namještaj, autosjedalica, dječji bicikl i dr.). u iznosu od 5.000 kuna. Do sada je zaprimljeno i odobreno potpora za 123 djece u dobi do tri godine smještene u 97 udomiteljskih obitelji te raspodijeljeno 615.000 kuna.  

Anita Blažinović