SABOR Održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić rekla je kako je ministarstvo u proteklom razdoblju poduzelo niz aktivnosti s ciljem unapređenja skrbi o osobama s poremećajima iz autističnog spektra

 

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je u srijedu tematsku sjednicu 'Kako se nosimo s autizmom u Republici Hrvatskoj?', na kojoj se razgovaralo o djeci i osobama s autizmom, njihovim obiteljima te pronalasku najboljih rješenja za mnoga pitanja s kojima se oni susreću.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja uvodno je rekla kako je u Hrvatskoj registrirano 2.585 osoba s poremećajem iz autističnog spektra s pretpostavkama da bi realan broj trebao bi biti puno veći, odnosno oko 12 tisuća. Također je naglasila važnost pravovremene dijagnoze i rane intervencije.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, govoreći o donošenju najboljeg rješenja, istaknula je važnost suradnje nadležnih institucija, ureda i resornih ministarstava: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstva zdravstva, kao i stručnjaka s ovog područja te predstavnika udruga koje se bave ovom problematikom.

U uvodom izlaganju Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja istaknula je važnost uključivanja djece s poremećajem iz spektra autizma u obrazovni sustav te edukacije učitelja i profesora kako bi im mogli pružiti primjerenu podršku. Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, naglasio je kako je sve veći broj osoba s poremećajima iz autističnog spektra te da su djeca i osobe s autizmom, kao i njihove obitelji, posebno osjetljiv dio populacije koji zahtjeva sustavnu brigu kroz multidisciplinarnu suradnju.

Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam u Zagrebu održala je prezentaciju o centru koji je osnovan 1982. godine te naglasak stavila na prvu otvorenu životnu zajednicu za odrasle osobe s autizmom. Ravnateljica Centra za autizam iz Osijeka, Sandra Zlatarić, predstavila je rad novoizgrađenog i najmodernije tehnološki opremljenog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, ustanove namijenjene djeci s poremećajem iz autističnog spektra.

U raspravi je višestruko ponavljana važnost međuresorne suradnje kao i važnost rane dijagnoze i intervencije koje mogu napraviti značajan pomak u kvaliteti života osobama s poremećajem iz autističnog spektra.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti