SPLIT Pametni parking za osobe s invaliditetom koristit će se i u Njemačkoj, Austriji te Izraelu

U Splitu je uveden čitav niz novih tehnologija kako bi se osobama s invaliditetom olakšala potraga za parkirališnim mjestima te stalo na kraj ilegalnom parkiranju na tim mjestima, a prema prvim informacijama, to je i ostvareno

 

Prema pisanju Jutarnjeg lista, skriveni senzori ispod parkirališnih mjesta koju je tvrka Mobilis izradila za Split parking, koristit će parkirališta u Njemačkoj, Austriji i  Izraelu.

Pametni gradovi trebali bi biti digitalno optimizirani kako bi unaprijedili kvalitetu života svim svojim građanima. Svim građanima, a posebno onima kojima je svakodnevica ionako otežana. Tako je u Splitu uveden čitav niz novih tehnologija kako bi se osobama s invaliditetom olakšala potraga za parkirališnim mjestima te stalo na kraj ilegalnom parkiranju na tim mjestima, a prema prvim informacijama, to je i ostvareno.

Tomislav Alujević, rukovoditelj sektora informatike Split Parkinga kaže:

- Imali smo prilično oštru kampanju pod nazivom 'Želiš li se mijenjati za mjesto' u kojoj smo skrivenom kamerom snimali neodgovorne sugrađane koji parkiraju na mjesto za invalide pa smo im prekrili auto ceradom s oznakom invaliditeta, a vrhunac je bio kada bi im prišao muškarac u kolicima i pitao zašto mu zauzimaju mjesto. I stvarno je imalo odjeka, nakon pola godine vidimo pomak, manje Splićana zauzima mjesta osobama s invaliditetom

Cijeli je projekt nastao radi pomoći osobama s invaliditetom i senzibiliranja javnosti za njihove svakodnevne probleme. Reakcije su izuzetno pozitivne, čak smo dospjeli do okruglog stola u Saboru gdje smo razgovarali o daljnim mogućim koracima za olakšanje života svim našim građanima.

Područje na kojemu se nadamo  da će tehnologija još pomoći je provjera valjanosti oznaka kojima se dokazuje parking jer, često se događa da ih građani isprintaju kod kuće i zloupotrijebe – kazao je.

Osim toga, uskoro će se mijenjati lokacije senzora, ali i širiti ih na komercijalni i privatni parking. Split parking aplikacija tako znatno olakšava traženje mjesta, ali i omogućuje jeftinije plaćanje parkinga.

Rezultat toga bit će smanjenje prometnih gužvi, potrošnje goriva i emisije štetnih plinova, a sve će to utjecati na poboljšanje kvalitete života.

Inače, procjene pokazuju da je čak do 30 posto prometa u gradovima uzrokovano vozačima koji traže parking. Zahvaljujući senzorima koji prikupljaju podatke o zauzetosti parkirališnih mjesta, vozači mogu dobiti ove informacije na svojim pametnim telefonima i sukladno tome planirati potragu za slobodnim parkirališnim mjestom. Tako pametni parking može pomoći gradovima u smanjenju prometnih zastoja, a vozačima uštedjeti dragocjeno vrijeme.

Što je NB-IoT?

Narrowband IoT je nova mrežna tehnologija koju je Hrvatski Telekom predstavio prije godinu dana, a namijenjena je uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju izuzetno male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom. To znači da je u kratkom roku moguće spajanje iznimno velikog broja povezanih IoT uređaja za domaće i strano tržište, a troškovi su niži nego prije. NB-IoT mrežu odlikuje velika rasprostranjenost i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti