SABOR RH Rasprava o Baukovu prijedlogu za besplatan trajektni prijevoz djece s teškoćama u razvoju

HDZ Arsena Bauka proziva da jeftino politizira na osjetljivoj temi. Cjelovit zakon neće se dugo čekati, kažu Ivan Čelić i Ljubica Lukačić

 

Hrvatski sabor danas će raspraviti šest točaka, među kojima i izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim SDP-ov zastupnik Arsen Bauk traži besplatni trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju.

Udruga Brački pupoljci prosvjedom je prije nekoliko dana upozorila da već deset godina traži da se djeci s teškoćama u razvoju omogući besplatni trajektni prijevoz kad idu na terapije u Split, jer to financijski značajno opterećuje roditelje te djece. 

Zakonski prijedlog u koji je njihove zahtjeve prenio SDP-ov Bauk u saborskoj je proceduri od studenog, a na raspravu stiže zahvaljujući prikupljenim potpisima zastupnika. 
Prije samog Sabora, o prijedlogu je raspravljao njegov Odbor za zdravstvo, članovi Odbora iz redova većine zauzeli su se za cjelovito rješenje na kojem radi Vlada, no Bauk se protivi čekanju. 
- Izbjegavanje parlamentarne većine da riješi ovaj problem s izgovorom da će Vlada jednom predložiti cjelovit zakon moglo je držati vodu neko vrijeme, ali došli smo već na sedam mjeseci - kaže zastupnik. 
HDZ pak Bauka proziva da jeftino politizira na osjetljivoj temi. Cjelovit zakon neće se dugo čekati, kažu Ivan Čelić i Ljubica Lukačić. 
Tražit ćemo od predsjednika Vlade hitni postupak, da se objedini prvo i drugo čitanje, prijedog će već u rujnu biti na našim klupama i vjerujem na zadovoljstvo svih osoba s invaliditetom, poručuju.
I dok HDZ uvjerava da će to od jeseni biti cjelovito rješenje za sve, Bauk traži da za ovo ljeto to Vlada riješi uredbom.
Sabor će raspravljati i o prijedlozima imenovanja članova Povjerenstva za fiskalnu politiku te predsjednice i članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, za predsjednicu tog tijela predložena je Mirjana Polić Bobić.

Hina