VLADA Besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom

Zaključkom se predviđa besplatan trajektni prijevoz za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem, osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem vida te gluhoslijepe osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem

 

Vlada je zaključkom predložila brodarima da do donošenja izmjena Zakona o linijskom i obalnom prometu privremeno odobre besplatan prijevoz za pojedine kategorije osoba s invaliditetom, otočku djecu s teškoćama u razvoju te njihovim pratiteljima i vozilima. 

- Predloženim zaključkom daje se preporuka brodarima koji održavaju trajektne linije s obvezom javne usluge u linijskom obalnom pomorskom prometu, Jadrolinija i Rapska plovidba, da privremeno, do donošenja Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, odobre besplatan prijevoz određenim kategorijama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, vozilima kojima se takve osobe prevoze i njihovim pratiteljima - istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zaključkom se predviđa besplatan trajektni prijevoz za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem, osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem vida te gluhoslijepe osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem. 
Također, besplatan prijevoz ostvarit će i osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, bez obzira na prebivalište, kao i djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, bez obzira na stupanj funkcionalnog oštećenja. 

Zakon uskoro ide u postupak javnog savjetovanja, u rujnu će postupak biti na Vladi, a u listopadu će ga Vlada uputiti u saborsku proceduru.

"Ministarstvo je pristupilo rješavanju ovog problema i to u partnerskom odnosu s osobama s invaliditetom, stoga sam zadovoljan da smo u završnoj fazi s aktivnostima na izradi nacrta prijedloga zakona kojim će se zadovoljiti potrebe za besplatnim pomorskim prijevozom određenih kategorija osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju", istaknuo je resorni ministar. 

Butković je prije sjednice Vlade rekao kako je u travnju 2018. donio odluku i preporuku brodarima da sva djeca s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imaju 90 posto popusta, kao i njihova pratnja i automobili.
"Već smo tada znali da postoji inicijativa i problem. Rekli smo da ćemo to pitanje riješiti zakonom jer se i rješava zakonom", poručio je.

Upitan zašto odmah nisu napravili stopostotni popust, odgovorio je da su znali da će problem riješiti zakonom, a udruge su to prihvatile. 

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Brački pupoljci" nezadovoljna je te je poručila ranije u četvrtak kako je Vladin zaključak o stopostotnom popustu za trajektni prijevoz za djecu s poteškoćama u razvoju samo polovično rješenje te da je jedino dugoročno i kvalitetno rješenje da se po hitnoj proceduri izmijeni 47. članak Zakona, kojim bi se takvo pravo lako omogućilo.

Hina