KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA Projekt edukacije ranjivih skupina u turizmu

Kroz edukaciju će biti obuhvaćene 44 nezaposlene osobe mlađe od 25 godina, starije od 54 i osobe s invaliditetom, kao i deset stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora

 

U utorak, 16. srpnja 2019. godine, u Zaboku je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a kojeg s partnerima provodi Učilište Piramida znanja.

Projekt Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu financiran je iz sredstava Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1.639.868,44 kn. Projektom će se tijekom sljedećih 20 mjeseci razviti i provesti četiri inovativna programa obrazovanja - programi osposobljavanja za kuhara/icu i sobara/icu posebno prilagođeni za osobe s invaliditetom te program za voditelja/icu osoba si invaliditetom, kao i program obrazovanja predavača i mentora s ciljem jačanja njihovih stručnih kompetencija u području turizma i ugostiteljstva, jačanja metodičko-didaktičkih vještina i vještina pristupa osobama s invaliditetom.

Na predstavljanju projekta bila je i zamjenica župana Jasna Petek.

- Nama u Krapinsko-zagorskoj županiji, koji smo orijentirani na onu istinsku inkluziju osoba s invaliditetom je ovakav projekt zaista hvalevrijedan. Osobe s invaliditetom, da bi imale osjećaj integriranosti u zajednicu, moraju osjećati da su im pristupačni i dostupni sadržaji i usluge te da zapravo znamo s njima komunicirati, osobito s onima koji imaju poteškoće u komunikaciji. Također ističem da nam je turizam bitan tijekom cijele godine, što podrazumijeva razvoj posebnih grana poput zdravstvenog ili ovdje spomenutog socijalnog turizma. Ovi inovativni programi su dobrodošli te će sigurno biti onih koji će slijediti vaš primjer - istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti.

Kroz edukaciju će biti obuhvaćene 44 nezaposlene osobe mlađe od 25 godina, starije od 54 i osobe s invaliditetom, kao i deset stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora. Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina kao partner na projektu sudjelovati će u odabiru polaznika programa osposobljavanja te u analizi i procjeni potreba poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva na području KZŽ. Toplice Hotel i Bluesun Hotel Kaj sudjelovati će na projektu kao partneri kod kojih će se provoditi praktični dio programa osposobljavanja. Oba partnera sudjelovati će u osmišljavanju metodologije za praktični rad polaznika programa osposobljavanja i u programu obrazovanja namijenjenom edukaciji mentora.

- Ideja razvoja programa voditelj/ica osoba s invaliditetom nastala je iz realne potrebe za istim u hrvatskom turizmu. Nacionalnim planom razvoja turizma je socijalni turizam i turizam osoba s invaliditetom definiran kao jedan od bitnih segmenata razvoja turizma u RH, a trenutačno je taj dio turizma zapostavljen. Uzimajući u obzir da su osobe s invaliditetom najveća manjinska skupina turista na svijetu te da globalno postoji potencijal od 650 milijuna putnika s pratnjom, a u EU je pretpostavka da postoji oko 154 milijuna osoba s invaliditetom, nije potrebno naglašavati potencijal ovog vida turizma. Uz to ne smijemo isključiti pozitivni učinak koji ima pristupačni turizam kao što je socijalna uključenost, učinak na zdravlje osoba s invaliditetom, smanjenje sezonalnosti objekata te veliku zastupljenost objekata zdravstvenog turizma u KZŽ. Uz sve navedeno smo odlučili napraviti prvi korak prema aktivaciji turizma osoba s invaliditetom. Stoga izrađujemo program koji će pružiti polaznicima stjecanje kompetencija i znanja o komunikaciji, odnošenju i pristupu osobama s invaliditetom, a ujedno kroz praktičnu nastavu u hotelima proći će sve dijelove poslovanja hotela kako bi stekli mogućnost kreiranja spone između svih dijelova hotelskog poslovanja, zaposlenika hotela te gostiju s invaliditetom. Kroz programe kuhar/ica i sobar/ica posebno prilagođenih za osobe s invaliditetom imamo za cilj jačanja njihove socijalne uključenosti i zapošljivosti uz jačanje kompetencija i lakšu integraciju na tržište rada - istaknuo je ravnatelj Učilišta Piramida znanja Adam Jakov Deak, koji je ujedno i voditelj projekta.

Okupljene su pozdravili i predstavnici partnera u projektu: predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić, direktor Bluesun Hotela Kaj Ilija Andabak, te direktorica Hotela Toplice Kristina Marušić Meliš.

Iz Učilišta Piramida znanja pozivaju sve zainteresirane nezaposlene osobe koje zadovoljavaju uvjete ciljne skupine iz projekta (mlađi od 25 godina, stariji od 54 godine, osobe s invaliditetom) na prijavu za pohađanje besplatnih programa. Više informacija o projektu i programima edukacije možete zatražiti upitom na info@uciliste-piramida-znanja.hr ili pozivom na brojeve 049/282-153 te 095/902-8835

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti