ZAKONOM PROTIV OSPICA Od iduće godine cijepljenje postaje obvezno za djecu

Izazvana naletom povećanja broja slučajeva ospica širom Europe, Njemačka je donijela novi zakon kojim cijepljenje postaje obvezno za djecu

 

Zakon o zaštiti od ospica, koji je usvojen 17. srpnja 2019. godine, stupit će na snagu 1. ožujka 2020. godine. Roditelji će morati dokazati da su njihova djeca cijepljena prije upisa u školu ili vrtić. Oni koji ne dostave evidenciju o cijepljenju svog djeteta do 31. srpnja 2021. mogli bi se suočiti s novčanom kaznom u iznosu do 2.500 eura i njihovoj bi djeci mogao biti zabranjen ulazak u školu.

Pravilo se primjenjuje i na učitelje, njegovatelje, liječnike i druge odrasle koji rade u društvenim ili u medicinskim ustanovama, a koji će morati dokazati da su primili potrebno cjepivo kako bi stekli imunitet na virusnu bolest. Isto tako, zakon će od tražitelja azila i izbjeglica zahtijevati da dokažu svoj status cijepljenja ako se presele u smještaj u zajednici.

- Bilo da se radi o vrtiću, njegovatelju ili školi, želimo zaštititi svu djecu od infekcije ospica - izjavio je u priopćenju njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Njemačka ima dobar razlog da poduzme ovu akciju. U Europi je zabilježeno 82.596 novih slučajeva ospica u 2018., što je zapanjujućih 15 puta više od rekordno niskog broja u 2016. Njemačka je bila među najteže pogođenim zemljama, a oko 651 novih slučajeva ospica prijavljeno je Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC, op. a.).

Dok je u Njemačkoj ukupno 97 posto učenika prvoga razreda primilo cjepivo, neke regije ne zadovoljavaju željenu kvotu na saveznoj razini. Zahvaljujući novom zakonu, njemačke vlasti se nadaju da će dosegnuti pokrivenost znatno veću od 95 posto, što je razina koju je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija kako bi postigla čvrst imunitet protiv ospica.

Također, suočene s povećanim brojem slučajeva ospica, nekolicina drugih zemalja širom svijeta uvela je obvezna cijepljenja, uključujući Francusku, Italiju i Australiju.

Primarni uzrok nedavnih europskih epidemija je ‘neuspjeh cijepljenja’. Iako postoje mnogi faktori iza toga, napominje se da rastuće nepovjerenje prema cijepljenju koje se uglavnom temelji na online kampanjama dezinformacija značajno doprinosi tome. Ova sumnja - temeljena na činjenici da se simptomi autizma prvi put pojavljuju u dobi od 12 do 15 mjeseci, što je isti vremenski okvir za važna cjepiva kao što je MMR - lako se može povezati s jedinim ikad napisanim radom koji povezuje MMR cjepivo s autizmom, koji je 1998. godine objavio Andrew Wakefield. Rad, koji se nekada nazivao ‘najštetnijom medicinskom prevarom u posljednjih 100 godina’, od tada je povučen i potpuno opovrgnut. Wakefieldu je zabranjeno bavljenje medicinom u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je proglašen krivim za ‘ozbiljno neprofesionalno ponašanje’, uključujući krivotvorenje podataka, iskorištavanje djece i sukob interesa zbog financijske dobiti.

U međuvremenu, broj umrlih se nastavlja povećavati. U 2017. godini, posljednjoj godini za koju postoje procjene, ospice su ubile gotovo 110.000 ljudi, piše IFLScience.

Damir Fatušić