FRANE DRPIĆ Podvig profesora tjelesnog odgoja za Udrugu djece s teškoćama u razvoju 'Brački pupoljci'

Prof. Drpić ističe da je računao na podršku lokalne zajednice jer su se na društvenim mrežama već vidjele pozitivne reakcije zbog toga što je svoju vožnju posvetio akciji za besplatan trajekt djeci iz Bračkih pupoljaka

 

Profesor tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi u Pučišćima Frane Drpić (30) u nedjelju je na otoku Braču u 20-tak sati odvozio everesting, odnosno uspon od 8848 metara, što je ekvivalent usponu na najveću svjetsku planinu Mount Everest, posvetivši taj podvig djeci s posebnim potrebama iz udruge Brački pupoljci.

Everesting je vožnja koju biciklisti izvode na način da odaberu neko brdo bilo gdje na svijetu, i uspinju se na njega onoliko puta koliko je potrebno da se postigne visina Mount Everesta.

Prof. Drpiću je za tu visinu, uz ukupno dva sata odmora, trebalo odraditi 26 vožnji od rotora u Pučišćima do susjednoga mjesta Pražnica, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 396 metara.

Ukupno je prešao više od 300 kilometara za 19 sati i 12 minuta pri čemu je potrošio 14650 kalorija što je ekvivalent vrijednosti stotinjak kugli sladoleda.

- Bitno je naglasiti da se računaju samo kontinuirani usponi i da se ne broji vožnja nizbrdo - izjavio je Drpić Hini,  nakon što mu je u Pučišćima u nedjelju poslijepodne priređen doček.

Na vožnju, za koju se pripremao mjesec i pol dana, krenuo je u subotu u 16 sati, uz pratnju prijatelja biciklista koji su mu u smjenama davali podršku.

- Do 16. ponavljanja sve je više-manje išlo glatko; držao sam zacrtani tempo, a onda se počelo daniti i krenula je velika vrućina, no to su mi pomogli prijatelji koji su vozili bicikl uz mene -, kazao je Drpić.

Tim podvigom Frane Drpić je ušao u krug od osam hrvatskih biciklista koji su svladali taj zahtjevni izazov, kojeg je 1994. prvi put izveo George Mallory u čast svoga oca, sudionika prve tri britanske ekspedicije na Mount Everest.  

- Ideja za Everesting mi je došla u razgovoru s prijateljima iz biciklističkog kluba iz Splita, gdje smo se u šali pitali tko bi to mogao, a ja sam rekao: 'Mislim da ja to mogu uz trening i odricanje' - rekao je 30-godišnji prof. Drpić, koji se biciklizmom bavi 15-ak godina.

Ističe da je računao na podršku lokalne zajednice jer su se na društvenim mrežama već vidjele pozitivne reakcije zbog toga što je svoju vožnju posvetio akciji za besplatan trajekt djeci iz Bračkih pupoljaka.

- Htio sam podignuti svijest da mi kao društvo to moramo omogućiti djeci - dodao je Drpić.

Osim što je ta vožnja humanitarnog karaktera, Drpić kaže kako je kao učitelj želio djecu izvući izvan mračnih soba, računala, da se bave sportom.

- Ne moraju svi biti maratonci, ali je dobro da se bave sportom - poručio je.

Splitski kineziolog i vaterpolski trener Mladen Hraste rekao je Hini da taj podvig graniči s krajnjim energetskim sposobnostima i mentalnim obilježjima sportaša.

- Za takve poduhvate koji su slični natjecanju u Ultra Iron Manu prije svega su bitna psihološka obilježja u vidu ekstremno visoke predanosti i samokontrole. Jaka individualnost i aerobna energetska komponenta se nadovezuju na navedena psihološka obilježja. Nadahnuća koja pronalaze ovi rijetki ekstremni sportaši u treniranju i natjecanjima su zaista vrijedni divljenja i daljnjih istraživanja - izjavio je Hraste.

Hina

 

Povezane vijesti