ROVINJ Zaključen projekt 'Medicinsko-terapeutske plaže' i otvoren novi spust za osobe koje se kreću s kolicima

Radi se o jedinstvenom, trogodišnjem projektu kojim smo, na ovom dijelu mediteranskog bazena, stvorili najsigurniju plažu za sve kategorije osoba s invaliditetom, rekao je dr. Marinko Rade, ravnatelj rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju

 

Prošli je tjedan svečano otvoren treći spust, oznake C, na specijalnoj medicinsko-terapeutskoj plaži Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Prim. dr. Martin Horvat' Rovinj čime se u cijelosti zaključuje projekt 'Medicinsko-terapeutske plaže', započet u lipnju 2017 - kazao je ravnatelj bolnice doktor Marinko Rade, a javlja portal IstraIN.hr.

- Radi se o jedinstvenom, trogodišnjem, projektu kojim smo, na ovom dijelu mediteranskog bazena, stvorili najsigurniju plažu za sve kategorije osoba s invaliditetom, omogućili im siguran i ugodan boravak u moru i osigurali maksimalnu i inovativnu medicinsku rehabilitaciju s blagotvornim učinkom mora i mikroklimatskih uvjeta. Sastojao se od nekoliko faza, od kojih su prva i druga obuhvaćali izradu spusta 'A' i spusta 'B', a danas s ponosom predstavljamo treću, završnu fazu kojom smo objedinili cijeli projekt i povezali naše društvo – spust 'C' – kazao je Rade.

 U prvom djelu projekta izgrađen je spust 'A' za najzahtjevnije pacijente koji su u potpunosti ovisni o pomoći druge osobe, osiguravši im, uz pomoć fizioterapeuta i rehabilitacijskog kreveta, siguran  transfer iz kolica u more. To su korisnici s najvećim stupnjem motoričkog deficita i u pravilu koriste razna pomagala za održavanje u vodi.

 Spust 'B' je predviđen za korisnike koji uz pratnju ili samostalno mogu izvršiti transfer iz kolica u more. To su korisnici naših usluga koji su samostalni u plivanju i često im nisu potrebna pomagala za održavanje u moru.

 Dio plaže kojim su obuhvaćeni spust 'A' i spust 'B' predstavlja isključivo terapijski dio prvenstveno namijenjen nepokretnim ili teže pokretnim pacijentima i, zbog sigurnosti naših pacijenata, nije predviđen za građanstvo. Naime, upravo građanstvo svojom aktivnošću potencijalno mogu dovesti u opasnost korisnike koji su zbog motoričkog deficita i terapijskih potreba upravo korisnici spomenutog dijela plaže. 

'Izgradnjom 600 tisuća kuna vrijednog spusta 'C' zaključili smo projekt Terapijske plaže.  Spust 'C', ujedno je i najveći te namijenjen za korisnike naše Bolnice, ali i za sve vanjske posjetitelje plaže koji imaju određeni motorički deficit, a koji zahtijeva siguran ulazak u more'- kazao je ravnatelj Rade.

 Sama pristupna rampa je tako dizajnirana da osobe koje se samostalno kreću u kolicima mogu samostalno izvršiti transfer u more.

'Za takozvanu 'zdravu' populaciju, uređen je i ostatak plaže. Time smo pokrili potrebe pacijenata i domicilnog stanovništva, ali i zadovoljili naš cilj, a to je stvaranje integriranog društva', kazao je dr. Rade.

 Iznimno veliku ulogu u realizaciji projekta su uz Bolnicu Rovinj imali Istarska županija, Grad Rovinj te Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, čime su pokazali izniman senzibilitet prema osobama s invaliditetom.

 Svakako valja istaknuti i kako Bolnica Rovinj ima izvedenu Strategiju razvoja koja će kroz naredni petogodišnji period u cijelosti biti završena.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti