STRAVA U SPLITU Hitno treba istražiti tko je odgovoran za nasilnu smrt tinejdžera s invaliditetom

Kako je osamnaestogodišnjak s teškoćama u razvoju i dijagnosticiranim mentalnim i tjelesnim oštećenjima završio u splitskom zatvoru s najgorim kriminalcima, gdje je i nastradao

 

Ovih dana pažnju medija privukao je slučaj 18-godišnjeg piromana Kristiana Vukasovića, mladića s poteškoćama u razvoju iz Jesenica kraj Omiša, koji je preminuo u subotu, 24. kolovoza 2019., na Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split. Naime, prije tri tjedna doveden je iz zatvora na splitskim Bilicama u teškom stanju i hospitaliziran je te se više nije probudio iz kome.

Kako su objavili Slobodna Dalmacija/Jutarnji.hr, prilikom prijema u bolnicu su ga reanimirali, a imao je podljeve na donjem dijelu trbuha i po preponama. U navedenom periodu liječnici se nisu mogli izjasniti o uzroku i nastanku ozljeda, a navodno se radilo o modricama koje nisu nastale neposredno prije primitka u splitsku bolnicu. Nisu se znali izjasniti ni od čega je u takvom stanju doveden u bolnicu da ga se trebalo oživljavati. Tek će nalaz obdukcije utvrditi koji je uzrok smrti nesretnog mladića, ali za sada je sigurno kako se on nije smio nalaziti na Bilicama.

Sporno je bilo i što je bio u zatvoru od početka travnja tako da su modrice, iako nisu prouzrokovale smrt, nastale za vrijeme boravka u državnoj instituciji. Kako je Slobodna Dalmacija saznala iz PU splitsko-dalmatinske, tada su obavijestili Državno odvjetništvo. U međuvremenu je mladić umro, a sprovod je bio 27. kolovoza.

- Tragedija se dogodila i okolnosti su čudne te je sigurno da se desio neki propust, samo je pitanje čiji. Zatražio sam od zatvora u Splitu kompletnu medicinsku dokumentaciju koja će zajedno s nalazom obdukcije ukazati na okolnosti i uzrok smrti - kazao je odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa obitelj pokojnog mladića, a objavili navedeni mediji.

Inače, radi se o mladiću koji je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog paljenja četiri požara u ožujku ove godine na omiškom području, kod Sumpetra, malog turističkog naselja smještenog na zapadnom dijelu Omiške rivijere, koje se nalazi šest kilometara od Omiša, u smjeru Splita. Objavljeno je da se sam prijavio policiji, budući ga je grizla savjest jer nije želio da se netko drugi okrivi. Uhićen je nedugo nakon paljevina, kada je utvrđeno da se još kao dijete već psihijatrijski liječio zbog piromanije. Prijavljen je za izazivanje požara i određen mu je istražni zatvor kako ne bi ponovio kazneno djelo.

- Sudski vještak je procijenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv jer bi u tom slučaju bio tretiran po Zakonu o osobama s duševnim smetnjama. Nad njim je tada određen istražni zatvor u kojem je ostao i nakon podizanja optužnice i nakon presude. Nije uobičajeno da se kod tako kratkih kazni produljuje istražni zatvor do pravomoćnosti presude. Pogotovo kada se radi o mlađem punoljetniku koji je psihijatrijski liječen. Istražni zatvor je ukinut tek kada je mladić završio u komi u bolnici u koju je doveden nepokretan i nekontaktibilan nešto iza dva sata ujutro početkom kolovoza. Prije fatalnog pogoršanja zdravlja kod njega je u zatvoru u posjeti bio otac koji je s njim komunicirao – pojašnjeno je.

Kako se nadalje navodi, odveden je u Zatvor na Bilicama, gdje je bio do lipnja ove godine, kada sklapa sporazum s Općinskom državnim odvjetništvom. Priznao je krivnju i na Općinskom sudu u Splitu je osuđen na kaznu od osam mjeseci zatvora. Tužiteljstvo ustrajava da mu se produlji istražni zatvor i sudac Mario Franetović kojem je raspoređen predmet to prihvaća. Tada je Kristiana zastupao odvjetnik Dino Radić, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

- Točno je da je sklopio nagodbu te mu je tada produljen istražni zatvor. Ukinut mu je po mojoj žalbi na tu odluku - rekao je Slobodnoj Dalmaciji odvjetnik Radić.

Kako objavljuje Jutarnji.hr, kada su ga pitali za Kristianove zdravstvene nalaze prema kojima je osoba s teškoćama u razvoju i posebnim potrebama, nije više imao vremena za razgovor jer je upravo ulazio u sudnicu.

Ujedno, činjenica je da je Kristian bio dijete s poteškoćama u razvoju. S dvanaest godina liječio u Poliklinici za djecu i mladež u Zagrebu, kada mu je utvrđeno da ima teškoće zbog ADHD-a uz nepoželjna socijalna ponašanja i disharmoničan intelektualni razvoj. Uz sve ostalo bolovao je i od bronhijalne astme. Prilikom vještačenja stupnja invaliditeta, Vijeće HZZO-a je utvrdilo kako Kristijan ima tjelesna i mentalna oštećenja te teži invaliditet trećeg stupnja. Dijagnosticirana mu je hiperaktivnost te poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom. Određeno je da mora imati prijeko potrebnu privremenu pomoć u punom opsegu što znači kontinuiranu pomoć u svakodnevnom životu, kroz 24 sata, jer inače ne može normalno funkcionirati.

Stoga se s pravom postavljaju pitanja kako se dogodilo da je procesuiran u redovnom postupku unatoč dobi i svom zdravstvenom stanju, je li bio mentalno sposoban sklopiti sporazum s DORH-om kojem je priznao podmetanje požara i prihvatio zatvorsku kaznu, zašto se išlo na najtežu kaznu, onu zatvorom, unatoč prijašnjoj neosuđivanosti i već navedenim elementima. Također, gdje su bili njegovi skrbnici, budući je trebao imati 24-satnu pomoć i njegu.

Međutim, kako je konstatirao Jutarnji.hr, unatoč nalazu i njegovoj dobi, Kristian je nakon uhićenja stavljen u istražni zatvor, umjesto u neki zavod ili dom gdje bi imao stalnu skrb. Unatoč tome su DORH i sud prihvatili njegov potpis kojim priznaje krivnju i prihvaća zatvorsku kaznu te nisu išli na načelo svrhovitosti da ga oslobode kazne ili na rad za opće dobro ili na uvjetnu kaznu. Odlučeno je da je boravak od osam mjeseci u zatvoru s kriminalcima najbolja opcija za mladića s poteškoćama u razvoju i dijagnosticiranim mentalnim i tjelesnim oštećenjima.

Odvjetnik Vinko Ljubičić je preuzeo slučaj i zastupanje shrvane obitelji.

- Trenutno je najvažnije saznati uzrok nastanka štetnog događaja, a to će pokazati obdukcija. Što se tiče dokumentacije za koju me pitate, nju su imali svi, i sud i državno odvjetništvo i znali su kakvo mu je zdravstveno stanje. Zašto su se donosile odluke kojima je bio zatvoren ondje gdje mu nije bilo mjesto, na to trebaju oni odgovoriti - kazao je odvjetnik Ljubičić za Jutarnji.hr.

Naposljetku se pitamo što se još mora dogoditi da se počnu kažnjavati propusti, greške mjerodavnih, ili ćemo i dalje biti samo nijemi svjedoci ovakvih i sličnih slučajeva.

Klaudija Klanjčić