HND Sve je više prijetnji upućenih novinarima, u hajku protiv naše profesije uključila se i Crkva

HND podsjeća i kako su nedavno medije napali neki od istaknutih predstavnika Katoličke crkve, kojima je zasmetalo "medijsko širenje beznađa", kao da su baš novinari generatori sistemske korupcije i društvene regresije, a u nedjelju je u Zadru osvanuo i sramotni grafit "Smrt novinarima"

 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je u srijedu zabrinutost zbog hajke koja se proteklih nekoliko dana podigla protiv novinara i medija, a osobito protiv dnevnih novina Novi list, te je pozvalo nadležne državne institucije da zaštite novinare kako bi mogli neometano raditi svoj posao.

Najnoviji slučaj vezan je uz napad na Dobrivoja Arsića u Viškovu, koji novinari od prvog dana prate objavljujući provjerene informacije iz službenih izvora, ne prejudicirajući ničiju krivnju. Prava lavina prijetnji našim kolegicama i kolegama putem društvenih mreža uslijedila je, međutim, nakon što su objavili podatak da je za napad osumnjičen Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Grada Rijeke, navodi se u priopćenju HND-a.

- Zanemarivši činjenicu da su novinari, radeći svoj posao, prenijeli službenu informaciju, dežurni su huškači, umjesto da osude svako nasilje, nasrnuli na glasnika loših vijesti. HND stoga spomenute trovače javnog prostora, koji svjesno šire mržnju prema novinarima, ali i drugima i drugačijima, upozorava da su brojni uvredljivi i prijeteći komentari s društvenih mreža arhivirani te da će, ako se našim kolegicama i kolegama dogodi bilo kakva neugodnost, odgovornima smatrati upravo njih - poručuje HND.

Podsjeća i kako su nedavno bez ikakva razloga na ružan način medije napali neki od istaknutih predstavnika Katoličke crkve, kojima je zasmetalo "medijsko širenje beznađa", kao da su baš novinari generatori sistemske korupcije i društvene regresije, a u nedjelju je u Zadru osvanuo i sramotni grafit "Smrt novinarima". 

- Zadaća HND-a je štititi novinarsku profesiju i profesionalni integritet svih kolegica i kolega, te će to činiti uvijek i u svakoj prilici. Svjesni da je histerija i mržnja prema novinarkama, novinarima i medijima samo još jedan dokaz dubokog poremećaja u društvu, apeliramo na zdrav razum i smirivanje tenzija - ističe HND te najavljuje da će o zadnjim napadima na novinare izvijestiti svoje inozemne partnere.

Hina

Foto: Zadar News

 

Povezane vijesti