Otkrivamo revolucionarni lijek protiv dijabetesa

Prva znanstvena potvrda o učinku srebrne svilenice na dijabetes dobivena je prije 70 godina. Prema istraživanjima, njen je ekstrakt pokazao sposobnost smanjivanja indikatora dijabetesa tipa I i tipa II. Preliminarna istraživanja također su otkrila da srebrna svilenica može smanjiti rizik od raka dojke

Srebrna svilenica (lat. Gymnema sylvestre) je biljka penjačica, koja pripada obitelji Asclepiadaceae. Raširena je u tropskim dijelovima Afrike, Azije i Australije. U povijesti se svilenica koristila za tretiranje različitih stanja od malarije do zmijskih ugriza. Ayurvedske knjige opisuju je kao lijek za glikozuriju (prisustvo šećera u mokraći) i druge urinarne probleme.
Već preko 2000 godina ova biljka se koristi protiv visokog šećera. Dan joj je naziv "gur-mar", što u prijevodu znači "uništavač šećera".
Nedavno joj je uvelike porasla popularnost i drugdje u svijetu kao sredstvu za smanjenje šećera i mršavljenje.

Prva znanstvena potvrda o učinku srebrne svilenice na dijabetes dobivena je prije 70 godina. Prema istraživanjima, njen je ekstrakt pokazao sposobnost smanjivanja indikatora dijabetesa tipa I i tipa II. Ona taj učinak ostvaruje direktnim obnavljanjem stanica gušterače zaduženih za proizvodnju inzulina. U  vezanoj studiji su pacijenti s dijabetesom tipa 2, uz klasične lijekove, 18 do 20 mjeseci uzimali ekstrakt srebrne svilenice. Kod njih je došlo do značajnog smanjenja glukoze, glikoziliranog hemoglobina i plazme. Nakon tog razdoblja mnogi su pacijenti kompletno odbacili ili značajno smanjili doze konvencionalnih lijekova.

Inhibitor šećera

Srebrna svilenica sadrži niz tvari, a glavna aktivna komponenta u biljci je gimnemična kiselina, koju nalazimo u lišću i korijenju.
Ona je inhibitor slatkoće, što znači da se žvakanjem njenog lišća smanjuje okus slatkoga u ustima. Međutim, ne radi se samo o mijenjanju okusa. Gimnemična kiselina smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu, normalizira šećer u krvi i suzbija apetit.
Uz pravilnu prehranu i redovnu tjelovježbu, srebrna svilenica može pomoći u skidanju kilograma. Kada se uzima s obrokom bogatim ugljikohidratima ili šećerom, neutralizira višak šećera koji se nalazi u tijelu te  sprječava njegovo pretvaranje u mast.
Pomaže i u izgradnji mišićne mase i skidanju sala s gornjeg dijela trbuha, struka i bokova. Tijekom dužeg uzimanja njeno djelovanje postaje sve snažnije. Ovo predstavlja idealan suplement za one koji se trude smršaviti, a teško dobivaju rezultate.

Ljekovita svojstva srebrne svilenice:
suzbija potrebu i ovisnost za slatkim
smanjuje apsorpciju šećera u crijevima
poboljšava rad gušterače
održava zdrav metabolizam glukoze
pomaže održavanju normalne težine
pospješuje izlučivanje urina
djeluje antibakterijski
potiče cirkulaciju
pomaže u liječenju infekcija dišnih puteva

Preliminarna istraživanja su također otkrila da srebrna svilenica može smanjiti rizik od raka dojke te zaštititi od djelovanja radijacije.

Upotreba srebrne svilenice

U Hrvatskoj proizvode ili čajne mješavine na bazi ove biljke možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane, webshopovima i ljekarnama.
Vodeni ili alkoholni ekstrakt možete napraviti i sami sa sušenom srebrnom svilenicom.
U svrhu mršavljenja dnevna doza suhog ekstrakta iznosi 200 miligrama, a u slučaju liječenja hiperglikemije 400 do 600 miligrama dnevno.
U svrhu liječenja dijabetesa, terapiju je potrebno provoditi oko dvije godine.
Kod šećera u urinu, koristite suho lišće u dozama od 3 do 4 grama dnevno u razdoblju od 3 do 4 mjeseca.

Srebrna svilenica nije preporučljiva ljudima s niskom razinom glukoze, trudnicama i dojiljama.

Izvor: alternativa-za-vas