KONTROVERZNO Muškarac s autizmom u zatvoru zbog smrti majke

Zadnjih godinu dana Eric Brunner bio je u zatvoru okruga Wake, optužen za ubojstvo i zlostavljanje starije osobe zbog smrti svoje 74-godišnje majke

 

Nazvao je 911 (broj za hitne slučajeve, op. a.) u veljači 2018., a kad su šerifovi zamjenici stigli u kuću, našli su Cynthiju Brunner mrtvu na podu, gdje su procijenili da je pala i ležala bez pomoći više od jednog dana.

Prema sudskim spisima, pitali su Brunnera je li odgovoran za brigu o svojoj majci i on je odgovorio da misli da je tako. Kad su pretražili kuću, pronašli su plijesan, crnu vodu u kadi, slomljen prozor, prljavo posuđe i novine razbacane posvuda. Mjesec dana kasnije uhitili su 40-godišnjeg sina zbog ubojstva drugog stupnja.

Međutim, prijedlog podnesen okrugu Wake prošlog mjeseca tvrdi da Brunner nikako nije mogao ubiti majku ili čak shvatiti njezino stanje. Naime, Eric ima autizam i ‘neodređeni oblik šizofrenije’, navodi se u tom prijedlogu, koji napominje da je Brunner na psihijatrijskoj njezi već 25 godina i živio je s majkom gotovo cijeli svoj život.

U svom prijedlogu, piše The News & Observer, odvjetnica Mary Jude Darrow traži da se optužnica odbaci.

- Kad se Ericova majka razboljela, on je bio sam i bez vodstva - napisala je Darrow.

- Nije se imao kome obratiti, ni skrbniku ni prijatelju ni članu obitelji. Eric je bio prepušten sam sebi kada je bio apsolutno nesposoban donositi životno važne odluke. I uprkos svim tim činjenicama, on sjedi u zatvoru više od 16 mjeseci.

U svojoj prijavi za nalog za pretres u veljači 2018., zamjenici šerifa su rekli kako je Brunner priznao da zna da će njegovo nedjelovanje dovesti do smrti njegove majke, te im je rekao da njegova majka ima oko 30.000 dolara na bankovnom računu koje će on naslijediti nakon njezine smrti.

No Darrow je u svom prijedlogu primijetila da je Brunner dao zamjenicima dopuštenje da pretraže kuću. Ali tražili su nalog jer su bili zabrinuti zbog njegovog mentalnog stanja.

Rezultati obdukcije pokazali su da je Brunnerova majka umrla od dijabetičke ketoacidoze i srčanih bolesti, no nije bilo znakova gladi, dehidracije ili zlostavljanja.

Ipak, Darrow je napisala, Brunner je dugo ovisio o svojoj majci zbog brige - ne obrnuto.

- Zašto nije napravila planove za njihove kasnije godine, ostat će nepoznato - navodi se u prijedlogu.

- Međutim, to je bio njezin izbor, kao što je bio njezin izbor i da ne traži liječničku pomoć kad je bila bolesna. Za njezine izbore ne može biti kriv njezin sin: bila je slobodan pojedinac bez poznatih mentalnih problema ili funkcionalnih poteškoća.

Okružna državna tužiteljica Lorrin Freeman rekla je da su optužbe za ubojstvo još uvijek u obradi.

- Mi i dalje pregledavamo dokaze, uključujući podatke o mentalnim sposobnostima okrivljenika.

Postoji i drugi problem, kaže Darrow. Čak i ako se optužbe odbace, Brunner nema gdje živjeti i nikoga da se brine o njemu. Nijedna ustanova za skrb neće preuzeti pacijenta ili klijenta s optužbom za ubojstvo, a nedostatak jasnog puta za Brunnera izvan zatvora može zakomplicirati njegov izlazak na slobodu.

- Zaista nema mjesta za njega - rekla je Darrow u intervjuu.

- Teoretski, mogao bi se vratiti u kuću, ali mislim da bi to inspektor osudio. Ovo je jedna od onih priča u kojoj su on i mama funkcionirali onako kako su funkcionirali, ali sada kad nje nema, za njega nema mjesta.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti