KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA Projekt koji osobama s invaliditetom daje stručnost u području ugostiteljstva

Ugostiteljstvo je trenutno jedini sektor u Republici Hrvatskoj koji po nama ima perspektivu rasta, ali i perspektivu zapošljavanja osoba s invaliditetom,  rekao je Vedran Habel, predsjednik udruge UNUO

 

U BlueSun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici prošli je tjedan, u organizaciji Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja održana završnica projekta 'Put po Hrvatskoj u 90 dana' u sklopu koje su osobe s invaliditetom uz mentorstvo kuhara Marka Futivića i Vedrana Habela pripremile svečani ručak.

Cilj projekta 'Put po Hrvatskoj u 90 dana' je, prema riječima predsjednika Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) Vedrana Habela, osobama s invaliditetom dati znanje, istovremeno osluškujući poslodavce koji im mogu otkriti što tržište želi i zahtijeva.

- Kad smo krenuli u projekt, uključili smo i djecu kroz kuharske radionice, pripremanje stola i serviranje, te smo ih tako već u startu upućivali u kojem bi smjeru njihov životni put mogao ići. Ugostiteljstvo je trenutno jedini sektor u Republici Hrvatskoj koji po nama ima perspektivu rasta, ali i perspektivu zapošljavanja osoba s invaliditetom - rekao je Vedran Habel.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je Krapinsko-zagorska županija vrlo osjetljiva za osobe s invaliditetom, prvenstveno što se tiče djece, edukacije i uključivanja u redovne sustave.

- Projekt 'Put po Hrvatskoj u 90 dana'  je odličan i dakako dobrodošao. Udruga nastavnika ugostiteljskog obrazovanja je zajedno sa osobama s invaliditetom putovala po Hrvatskoj te su u svim županijama u suradnji s vrsnim kuharicama i kuharima, ugostiteljima i ugostiteljicama nastojali naučiti i educirati se o delicijama koje se pripremaju u tom kraju, a s druge strane sigurni i pokazati kako u ugostiteljstvo i turizmu mogu raditi osobe s invaliditetom. Sigurno imaju sposobnosti koje su dobrodošle u ovom području i ovim deficitarnim zanimanjima – naglasila je zamjenica župana za društvene djelatnosti.

Anita Blažinović