ZAGREB ZeGeVege festival predstavio više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača

Festival je i ovaj put ovo bio prilika da gurmani, avanturisti, pobornici zdravog načina života, ljubitelji prirodne kozmetike, oni koji su zainteresirani čuti zanimljiva predavanja o biljnoj prehrani, održivom načinu života, kao i svi ostali, uživaju u šarenilu i mirisima različitih proizvoda

 

Glavni zagrebački trg proteklog je vikenda mirisao u duhu 12. ZeGeVege – Festivala održivog življenja 2019. u organizaciji Prijatelja životinja, gdje se predstavilo više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama.

- Ove godine prijavilo se otprilike 113 volontera iz svih krajeva Hrvatske – čak iz Pazina, Nove Gradiške, Rijeke, međutim puno njih je na kraju otkazalo ili se nisu odazvali zbog nevremena. Imamo jako puno volontera, a njih 30 do 40 gotovo na cijeli dan ili u vrijeme raspremanja kada je najviše posla, koje zaista treba pohvaliti jer se zaista na njih može računati - rekla je Lorena Herceg iz udruge Prijatelji životinja.

Ovaj Festival u Zagrebu svake godine ima sve bogatiju ponudu. Stoga je i ovaj put ovo bila prilika da gurmani, avanturisti, pobornici zdravog načina života, ljubitelji prirodne kozmetike, oni koji su zainteresirani čuti zanimljiva predavanja o biljnoj prehrani, održivom načinu života, kao i svi ostali, uživaju u šarenilu i mirisima različitih proizvoda.

Inače, ZeGeVege je dio međunarodne manifestacije Veganmania, koja se održava u Beču, Münchenu i u još 15 europskih gradova, a ostale bratske festivale ZeGeVege nadmašuje po svojoj veličini, brojnosti izlagača i posjećenosti.

 

- Iza sebe imam iskustvo od četiri godine tako da gotovo sve znam. Volim sudjelovati jer uvijek je prisutna pozitivna energija i puno ljudi, a i sama sam postala prije šest godina veganka nakon što sam pročitala knjigu i odslušala jedno predavanje ZeGeVege-a. Tada sam jednostavno odlučila da je kraj mesu iz etičkih razloga i napravila sam veliki rez. Nisam išla postepeno - rekla je Martina Mikulčić, 'koordinatorica volontera' na Štandu organizatora, koja je došla iz Nove Gradiške već petu godinu zaredom za potrebe volontiranja.

Posjetitelje je ipak najviše privuklo dvanaest domaćih i stranih restorana, koji su u svojoj ponudi imali interesantna veganska i vegetarijanska jela: od fast food opcije poput burgera, falafela ili kebaba, yufke, baklave, bureka, ukusnih jela poput biljnih variva i gulaša, biljnih namaza, zasitnih salata, wokova iz japanske, njemačke, slovenske i domaće kuhinje pa sve do tradicionalnih hrvatskih jela poput soparnika ili štrudli. Uz to dočekao ih je raznovrstan i bogat program besplatnih radionica i video projekcija, na kojima su mogli naučiti kako pripremiti ukusna i fina veganska jela, kao i predavanja o raznim aspektima veganstva, prava životinja i aktivizma, ekologije i održivog življenja. Manifestacija je popraćena i zabavnim programom, s plesnim izvedbama, a oni najhrabriji mogli su se i sami pridružiti izvođačima.

Festival organizira Udruga 'Prijatelji životinja', koja je za posjetitelje ponudila brojne mogućnosti s kojima se može pomoći napuštenim životinjama. Jedna od njih bila je i edukacija o pravima životinja, kastraciji, prodaje krzna, uzgoja životinja te pokusima na životinjama. Na štandovima organizatora, Mreže za zaštitu životinja, Slobode za životinje, Greenpeacea i drugima moglo se dobiti odgovore na sva svoja pitanja, ali i potpisati peticiju za prava životinja i uvođenje vegetarijanskih jela u vrtiće i škole.

Generalni sponzor bio je Spar Veggie, a sponzori izlagači Bio&Bio, Dm i Tvornica zdrave hrane. Pokrovitelji su bili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Zagreb. Glavni medijski pokrovitelj bio je Večernji list.

Klaudija Klanjčić