MINISTRICA DIVJAK Prvi put uređen status pomoćnika u nastavi, stanje treba stručno analizirat

Ministrica znanosti i obrazovanja podsjetila je da su za ovu godinu odobrili 4000 pomoćnika, odnosno 1000 više nego prošle godine, tri ili četiri puta više nego prije pet godina, a 20 puta više nego prije deset godina

 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je sada prvi put pravilnikom uređen status pomoćnika u nastavi te da se sa stručne strane mora analizirati eksplozija broja pomoćnika, kojih je sada odobreno tri puta više nego prije pet godina.

Na pitanje novinara ima li razloga za prosvjed vezan uz pomoćnike u nastavi, koji je najavljen za subotu, Divjak je odgovorila kako je sada prvi put pravilnikom uređen njihov status, a u javnome pozivu prvi put je navedeno kako ih se plaća i koja su druga prava.

- Oni su važni za učenike, ali moramo znati da smo tek prošle godine uredili njihov status, gdje su jasna njihova prava i kako ulaze u sustav - istaknula je ministrica.

Podsjetila je da su za ovu godinu odobrili 4000 pomoćnika, odnosno 1000 više nego prošle godine, tri ili četiri puta više nego prije pet godina, a 20 puta više nego prije deset godina.

No, smatra da se ovo što se sada događa treba analizirati, a to uvijek mora biti temeljeno na stručnoj procjeni.

- Ova eksplozija broja pomoćnika, kojih je sada odobreno tri puta više nego što je bilo prije pet godina, treba se analizirati sa stručne strane, pogotovo zato što nam pomoćnici u sustav ulaze s dvije strane -  preko osnivača i preko udruga. Ima dosta preklapanja, odnosno da se za isto dijete traži više pomoćnika - rekla je Divjak.

Kaže kako je jučer saznala da stižu novi zahtjevi osnivača.

- Po meni je teško vidjeti zašto bi sada osnivači, primjerice grad Split ili Zagreb, tražili još po nekoliko desetaka pomoćnika. To je situacija koju treba na stručni način procijeniti, ona nije za ad hoc procjenu - ističe Divjak.

Pritom je podsjetila kako su uvjeti da bi netko postao pomoćnik u nastavi srednja stručna sprema i edukacija koju ta osoba mora proći da bi mogla pomagati učeniku, ali ne u učenju, nego u snalaženju u školi.

Divjak je potvrdila novinarima da će učitelji dobiti status službene osobe u okviru izmjena kaznenog zakona, koji u proceduru ulazi do kraja godine.

- To su izmjene kaznenog zakona. Tamo gdje su učitelji, tamo se uređuje i status službenih osoba i za socijalne radnike u centrima. To je u jednom paketu - rekla je Divjak.

No, dodala je, bez edukacije i prevencije status službene osobe sam za sebe dolazi post festum, a ne da prevenira situaciju. Moramo puno više raditi na prevenciji, poručila je.

Hina

 

Povezane vijesti