DINAMO Zagrebački klub domaćin nogometnog turnira za djecu s teškoćama u razvoju

Na stadionu Maksimir u petak, 13. rujna održan je turnir 'Special Power League' za djecu s teškoćama u razvoju


Goran Stanzl/Pixsell

 

Ovo je po drugi puta da je GNK Dinamo domaćin hvalevrijednog turnira koji je nastao na temelju istoimenog projekta pokrenutog prošle godine. Inicijator cijele priče bila je Akademija zdravog življenja, a hrvatski se prvak aktivno uključio u još jedan projekt integracije osoba s invaliditetom u nogomet i društvo.

Pet je momčadi sudjelovalo na turniru odigranom na terenu s umjetnom travom, a to su Dinamo Power Team, NK Istra 1961, NK Osijek, NK Slaven Belupo, NŠ Međimurje Čakovec. Sve su ekipe na kraju zanimljivog turnira i odigravanja međusobnih utakmica za uspomenu dobila priznanja i poklone, kao i pehar za sudjelovanje.

Na otvorenju turnira goste je u ime GNK Dinamo pozdravio direktor nogometne škole Dinamo Damir Krznar, dok su podršku uoči utakmica sudionicima dali kapetan Dinama Arijan Ademi i stoper Emir Dilaver.

Kako smo već pisali, projektu su se priključili HNS, HRS, Zaklada Mateo Kovačić, Udruga SILab, centri za odgoj i obrazovanje Pula, Zagreb, Osijek, Pula te nogometni i rukometni klubovi iz Hrvatske. Svaka tri mjeseca u jednom gradu održava se turnir ovoga tipa te je projekt postao prepoznatljiv u svim dijelovima Hrvatske.


Goran Stanzl/Pixsell

- Apsolutno je za klub privilegija sudjelovati u ovom turniru, a posebno biti domaćin. Drago nam je što imamo priliku na stadionu Maksimir ugostiti djecu s teškoćama u razvoju u plemenitoj igri kao što je nogomet. Sport i nogomet nemaju granica i to je kod nas uvijek vrijedilo. Kao domaćin ovog jesenskog izdanja turnira pokazujemo da smo iznimno počašćeni što su sva djeca uključena u sport. Za nas ne postoje razlike i sa zanimanjem ćemo popratiti ovaj turnir - kazao je direktor Dinamove nogometne škole Damir Krznar.

- Ovo je odličan projekt, lijepo je što sva djeca imaju priliku osjetiti nogomet i natjecanje. Bitno je da svi imaju jednaku priliku, da je sport svima dostupan. Želimo da svi budu sretni i vesele se na travnjaku. Djeca iz momčadi Dinama i Istre 1961 izaći će na travnjak i kao pratnja igračima u utakmici HT Prve lige, to je predivno. Često je to slučaj na našim utakmicama i jako je lijepo kad možeš djecu usrećiti i razveseliti, a njima to zaista puno znači - izjavio je kapetan prve Dinamove momčadi Arijan Ademi.

- Čast nam je biti domaćin još jednog turnira Special Power League u nizu. Zadovoljstvo je vidjeti djecu i mlade kako uživaju u nogometu, a nama je drago što imamo mogućnost zajedno s organizatorom i ostalim sudionicima raditi na integraciji osoba s invaliditetom u nogomet. Ovaj je projekt osmišljen kao niz turnira na godišnjoj razini diljem Hrvatske, a mi smo uspjeli postići to da djeca iz Dinamo Power Team ekipe jednom tjedno već godinu dana treniraju na stadionu Maksimir uz trenere iz Dinamove škole. Prije ovog projekta nisu imali priliku za adekvatno bavljenje sportom, a ovaj im je projekt i cijela ideja uključenja djece s teškoćama u razvoju u sport zapravo omogućila neke stvari i doživljaje koje prije nažalost nisu imali. Svaki od ovih turnira prođe u sjajnom ozračju, stvaraju se nova prijateljstva, ekipe pokazuju izniman fair play na travnjaku i svi se vesele svakom novom turniru. Oduvijek u klubu smatramo da je jednakost jako važna u sportu, ali i općenito u životu, puno radimo na integraciji osoba s invaliditetom u nogomet i želimo da svi imaju jednak pristup. Zahvaljujemo svim sudionicima i sportskim prijateljima koji su bili s nama na ovom turniru i željno iščekujemo idući na koji će svakako putovati i Dinamova ekipa - kaže Dinamova časnica za gledatelje s invaliditetom Iva Cigrovskij.

Projekt je osmišljen kao liga klubova koji u razmaku od tri mjeseca u raznim gradovima odigravaju turnire, a uz to, svaki je klub prije godinu dana oformio svoju nogometnu momčad kojoj omogućava treniranje i aktivno bavljenje sportom.

Momčad Dinamo Power Team trenira jednom tjedno na stadionu Maksimir pod vodstvom stručnih trenera iz Dinamove nogometne škole te uz stručne fizioterapeute.

Temeljna ideja projekta upravo je motiviranje djece s teškoćama u razvoju da se kroz sportske aktivnosti aktivno integriraju u društvo, a svi klubovi sudionici pomažu u tome. Projekt je osmišljen iz razloga što djeca s teškoćama u razvoju nemaju mogućnosti adekvatnog bavljenja sportom. Na ovaj način imaju priliku družiti se, zabaviti, igrati nogomet, putovati i steći nove prijatelje.

GNK Dinamo / In Portal

 

Povezane vijesti