VIROVITICA Premijer Plenković otvorio novu zgradu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju

Vizija Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica je kroz suvremeni multidisciplinarni pristup i timski rad pružati djeci s teškoćama kvalitetan odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prošli petak je otvorio novu zgradu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici.

Od ovog tjedna 55 učenika osnovne škole, devet učenika srednje škole za zanimanje pomoćni krojač i pomoćni kartonažer te 15 korisnika poludnevnog boravka dosadašnjih 500 'kvadrata' zamijenit će s čak 3.000 metara kvadratnih. Nova, suvremeno opremljena zgrada, prilagođena potrebama djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na novu razinu diže skrb i obrazovanje ove izuzetno ranjive skupine stanovnika.

Nova zgrada COOR-a otvara mogućnosti za mnoge nove socijalne usluge, naglasila je između ostalog ravnateljica Centra Margarita Kovačević.

- Od srijede krećemo s nastavom u novim prostorima, jer trebamo čekati odluku resornog Ministarstva o promijenjenim uvjetima rada. Djeca iz vrtića će pričekati još jedno kratko vrijeme, nadamo se da će 1. studenog i predškolski dio početi s radom. No, pred nama je još puno posla. Trebamo uspostaviti socijalne usluge, posebno važnu ranu intervenciju i dijagnostiku, trebamo raditi na zapošljavanju naših učenika nakon završetka srednje škole, a cilj nam je i postati centar potpore - rekla je ravnateljica Centra Margarita Kovačević.

- Na ovom projektu radimo 15 godina, nakon brojnih neuspjelih pokušaja i kucanja na brojna vrata ipak smo uspjeli. Napokon smo dobili premijera i ministre koji su poslušali koliko je ovaj Centar važan za Viroviticu, Virovitičko-podravsku županiju, ali i cijeli dio regije. Danas kao gradonačelnik sam izuzetno ponosan jer će naša djeca idućeg tjedna stupiti u ove prostore. Napokon će imati prave uvjete za rad, možda čak i uvjete kakve ostale škole nemaju, ali nema ljubomore, zaista su zaslužili - rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

- Dijelim radost sa svima vama što otvaramo ovaj objekt. Ovim Centrom na jednom mjestu imamo mogućnost odgoja i obrazovanja za učenike s teškoćama na području Virovitičko-podravske županije, ali i mnogo šire. Ovaj objekt će omogućiti širenje čitavog spektra usluga za sve naše najpotrebitije sugrađane, a to je između ostalog i budućnost ovog centra - rekla je ministrica te najavila dodatnu novčanu pomoć Ministarstva novom COOR-u u obliku dva milijuna kuna ove godine i još dva milijuna sljedeće godine - rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Premijer Andrej Plenković je zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji projekta, vrijednog 74 milijuna kuna, na koji se čekalo više od 15 godina, a u koji je Vlada uložila 65 milijuna kuna.

- Posebno mi je zadovoljstvo da je projekt doživio materijalizaciju u protekle dvije godine - istaknuo je Plenković.

Dodao je da je ova Vlada za provođenje politike koja se odnosi na brigu za osobe s invaliditetom osigurala 1,7 milijardi kuna iz državnog proračuna i 300 milijuna kuna iz europskih fondova.

- Nastavit ćemo činiti sve što možemo za roditelje njegovatelje, nastojat ćemo izići u susret, jer ta djeca trebaju roditeljsku skrb gotovo 24 sata na dan - kazao je predsjednik Vlade.

Za dovršetak dvorane koju će, osim korisnika Centra, koristiti i druga djeca, potrebno je još desetak milijuna kuna. Time će se djeci s teškoćama u razvoju pružiti jedna nova kvaliteta života, a roditeljima kvalitetno vrijeme roditeljske skrbi.

- Bit će zaokružen jedan sjajan projekt koji će pružiti skrb, brigu i razvoj od predškolske dobi, preko osnovnoškolske i sve do srednjoškolske. Vjerujemo da će ga u budućnosti koristiti veći broj djece, njihovi roditelji i odgajatelji - kazao je predsjednik Vlade.

- Tu smo kao partneri, u dijalogu, prijateljski - dodao je Plenković, izrazivši još jednom zadovoljstvo otvorenjem Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti