CENTAR UNUO Održana završna konferencija projekta 'Brzo, zdravo - dostupno svima'

Jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu kroz osnaživanje socijalnog poduzetništva bili su glavni ciljevi ovog projekta s kojim su udruga i njezini polaznici obišli nekoliko hrvatskih gradova i prezentirali svoje znanje i vještine

 

05. listopada 2019. u dvorani Sv. Franje u okviru samostana Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu održana je završna konferencija projekta 'Brzo, zdravo - dostupno svima', u organizaciji Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) čiji je predsjednik, ujedno i voditelj cijelog projekta, Vedran Habel. Riječ je o hvalevrijednom projektu koji promovira i govori o edukaciji osoba i djece s invaliditetom u gastronomiji, o pomicanju granica i stvaranju društva jednakosti.

Projekt je proveden u suradnji s Ministarstvom turizma kroz natječaj koji je bio raspisan te su u njemu sudjelovali i turistički vodiči. Kroz projekt su se željeli obići turistički manje zastupljeni gradovi kako bi se i u te sredine privukli posjetitelji. Habel je Istaknuo kako su odlučili nabaviti mali kombi s prikolicom u koji stane devet ljudi i elementi za kuhanje te se malo 'provozati' po Hrvatskoj kako bi prezentirali vještine koje su učenici udruge naučili proteklih godina. Sredstva su dobivena od Zaklade Hrvatska za djecu. Ciljni korisnici projekta bili su 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom i 20 nezaposlenih osoba starijih od 54 godine.

Jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu kroz osnaživanje socijalnog poduzetništva bili su glavni ciljevi ovog projekta s kojim su udruga i njezini polaznici obišli nekoliko hrvatskih gradova i prezentirali svoje znanje i vještine. 'Put po Hrvatskoj u 90 dana' više je od projekta. On govori o zajedništvu, ljubavi i vjeri.

Završna konferencija projekta imala je i jedan poseban dio, kazališnu predstavu pod nazivom 'Amorova žlica'  koja govori  kako je glavni sastojak za svako ukusno jelo - ljubav! Glumci su bili polaznici projekta, a dramski tekst je napisao i prilagodio Siniša Cmrk.

- Zadane ciljeve projekta smo ostvarili, imamo preko 30 posto osoba s invaliditetom koje smo uspješno zaposlili. Polaznici su dobili znanje, ali i vjeru u same sebe, stvorili su svoje 'ja'. Ovime priča ne završava i ova priča mora dotaknuti svako malo selo u Hrvatskoj i svaku osobu s invaliditetom koja može na tržište rada. Također je ideja doći do ugostiteljsko-edukacijskog centra inkluzije za koji se već traži lokacija u Zagrebu pa ovim putem pozivamo sve koji bi mogli pomoći u ostvarivanju ovog projekta da se jave u udrugu. Pridružite nam se i budite potpora onima kojima je to stvarno potrebno - rekao je Vedran Habel.

Projekt je trajao od travnja 2018. do listopada 2019. godine, u suradnji s partnerima Učilište Magistra - ustanova za obrazovanje odraslih i Hit izbor, obrt za usluge proizvodnju i trgovinu i KAMELEON socijalna zadruga.

Više o donacijama i podršci na unuo.hr/kontakt.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti