SABOR Izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta u posjeti Hrvatskoj

Europarlamentarci su postavljali pitanja vezano uz osobe s invaliditetom, primjenu zakonodavstva i propisa EU, korištenje EU fondova za zapošljavanje, vrste naknada i usluga iz područja socijalne skrbi te kako spriječiti siromaštvo i socijalnu isključenost

 

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora, te predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras i članovi Odbora održali su prošli tjedan sastanak s izaslanstvom Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) Europskog parlamenta koje boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Svrha posjeta izaslanstva Europskoga parlamenta bila je upoznavanje s prioritetima i istaknutim temama hrvatskoga predsjedanja, posebno u području socijalne politike i zapošljavanja. Parlamentarce u EP-u zanimao je i položaj socijalnih partnera u Hrvatskoj koji su im naznačili da ne sudjeluju dovoljno u osmišljavanju predsjedanja.

- Držimo da je socijalni dijalog bitan i da socijalni partneri moraju biti uključeni ne samo u provođenje, nego i donošenje odluka - kazao je David Casa, član Odbora EP-a iz redova Europske pučke strane. Parlamentarce je zanimalo i kakav 'otisak' će ostaviti hrvatsko predsjedanje u vezi sa zapošljavanjem i socijalnom sigurnošću te osnaživanjem mladih. 

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras kazao je da će Hrvatska tijekom predsjedanja, kao i inače, kao članica EU-a, nastojati doprinijeti kvaliteti rada EU-a  na svim područjima, pa tako i području rada i socijalne politike. Podsjetio je i na Međuparlamentarni sastanak odbora za rad, mirovinski sustav i socijalna pitanja zemalja članica EU-a u Bruxellesu u veljači sljedeće godine koji će biti dobra prilika za razgovor o svim aktualnim temama iz toga područja.

Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove, naglasio je kako je jedan od prioriteta hrvatskoga predsjedanja konkurentnost EU-a kroz jačanje kohezije i konvergencije razvoja država članica uz održivost toga rasta.

- Kohezijska sredstva omogućavaju državama da povećaju konkurentnost svoga gospodarstva i osiguraju ostanak mladih u svojim državama, što je posebno važno za države jugoistočnog dijela EU-a.

Nadalje, istaknuo je kako će tijekom predsjedanja Hrvatska poticati raspravu o važnosti otvorenosti Europe prema susjedstvu i globalno, pri čemu je izdvojio značaj sastanka na vrhu između čelnika EU-a i država jugoistočne Europe koji će se održati u svibnju 2019.

- Ovo bi trebao biti 'otisak' hrvatskoga predsjedanja - kazao je Milošević, ističući kako EU ne može pobjeći od ovoga prostora kao što se dogodilo u slučaju odgode početka pregovora za pristupanje EU-u Sjeverne Makedonije i Albanije.

Član Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Ante Babić istaknuo je važnost Europskog socijalnog fonda za Hrvatsku, ne samo za rješavanje problema nezaposlenosti, nego i za provođenje mjera za zapošljavanja mladih, a Bernard Jakelić, vanjski član Odbora iz Hrvatske udruge poslodavaca istaknuo je kako EU treba voditi računa o utjecaju robotike, novih tehnologija i daljnje digitalizacije, uslijed kojih će doći do transformacije tržišta rada, novih oblika rada  te promjena  mirovinskog i socijalnog sustava.

Izaslanstvo se tijekom posjeta također sastalo s Tatjanom Brozić Perić, ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Zagreb, pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, zamjenicom pravobraniteljice Mirom Pekeč-Knežević, voditeljem Službe za nadzor zapošljavanja u Inspektoratu rada Tomislavom Markotom te Miroslavom Babićem, voditeljem Službe za zaštitu zdravlja na radu iz Državnog inspektorata. Svatko od predstavnika je izložio svoj djelokrug rada te upoznao izaslanstvo s prioritetima kao i izazovima u području zapošljavanja i socijalnih politika. Europarlamentarci su postavljali pitanja vezano uz osobe s invaliditetom, primjenu zakonodavstva i propisa EU, korištenje EU fondova za zapošljavanje, vrste naknada i usluga iz područja socijalne skrbi te kako spriječiti siromaštvo i socijalnu isključenost.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti