ZAGREB Najinkluzivniji projekt u sklopu programa Erasmus+ imao je Centar UP2DATE

Prvu nagradu dobila je priča 22-godišnjeg studenta oštećenog vida Antonija Vickovića, koji je  sudjelujući u mobilnosti prošao put od sudionika do voditelja grupe te zaključio da je danas sasvim drugačiji čovjek maksimalno se osamostalivši

 

Socijalno uključivanje osoba s manje mogućnosti kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti bila je tema ovogodišnjeg Tematskog sastanka korisnika tih programa. Godišnji sastanak pod nazivom 'U potrazi za uključivanjem' održan je 14. studenoga 2019. u Zagrebu, a okupio je više od 110 sudionika iz cijele obrazovne vertikale od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja te iz područja mladih.

Sudionici su imali priliku dobiti jasniju sliku o tome kako prepoznati osobe s manje mogućnosti, kako ih više uključiti u projekte, te što još mogu učiniti kako bi doprinijeli njihovom socijalnom uključivanju i kako uspješno realizirati projekt.

Osobe s manje mogućnosti su već uključene u projekte, ali ima prostora za napredak poručila je pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU Ljubica Petrović Baronica.

 

- Mnogi pojedinci suočavaju se s preprekama na koje Programi pokušavaju odgovoriti različitim mjerama potpore. Prepreke mogu biti vezane uz invaliditet, mogućnosti u obrazovanju, ekonomski položaj, kulturnu različitost, zdravstvene poteškoće, socijalne i geografske prepreke. Osobe koje se suočavaju s navedenim preprekama u nepovoljnijem su položaju ili nemaju jednake mogućnosti kao njihovi vršnjaci. Neovisno o kojoj prepreci je riječ, Programi su otvoreni za sudjelovanje svima i omogućuju korištenje potrebne potpore kako bi se svima olakšao pristup obrazovanju, osposobljavanju ili mogućnostima u području mladih ili sporta - rekla je Petrović Baronica.

Budući da su na sastanku sudjelovali korisnici programa iz različitih područja, bila je to također prilika za razmjenu iskustava i umrežavanje. Osim toga, mogli su upoznati iznimne pojedince koji su svojim pričama i iskustvom objasnili važnost inkluzije, među kojima je i iskusni Erasmusovac, bivši paraolimpijac Mihovil Španja.

Dodijeljene su nagrade za najinkluzivniji projekt programa Erasmus+. Prvu nagradu je osvojio Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE iz Zagreba za priču 22-godišnjeg studenta oštećenog vida Antonija Vickovića koji je  sudjelujući u mobilnosti prošao put od sudionika do voditelja grupe te zaključio da je danas sasvim drugačiji čovjek maksimalno se osamostalivši.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti