BEZ MILOSTI Cijepljenje postalo obavezno i u Njemačkoj

U Njemačkoj je usvojen zakon kojim je cijepljenje protiv ospica postalo obavezno za djecu, a roditeljima koji ne dokažu da su njihova djeca cijepljena prijete velike kazne

 

Zakon o zaštiti od ospica, ideju koju je njemačko Ministarstvo zdravstva najavilo početkom ove godine, parlament je konačno odobrio 14. studenog 2019., a stupit će na snagu u ožujku 2020. godine.

Zakonom je propisano da svi roditelji do 31. srpnja 2021. moraju dokazati da su njihova djeca cijepljena prije nego što krenu u školu ili vrtić. Isto se odnosi i na ljude koji rade kao odgajatelji, učitelji, zaposlenici u dnevnim boravcima, kao i medicinsko osoblje. Jednako tako, azilanti i izbjeglice moraju imati dokaze koji pokazuju da su dobili cjepivo ako su primljeni u bilo koje sklonište ili zajednički smještaj.

Ako osoba ne dostavi dokaz, kao što je potvrda o cijepljenju, moglo bi doći do velike novčane kazne u iznosu od 2.500 eura. Novčanu kaznu također mogu dobiti i vrtići i dnevni boravci koji primaju necijepljenu djecu, piše IFLScience.

U prva dva mjeseca 2019. u Europi je prijavljeno preko 34.300 slučajeva ospica, u usporedbi s ukupno 25.869 slučajeva u 2017., i samo 5.273 slučaja u 2016. U 2018. godini, prema posljednjim raspoloživim statističkim podacima, Njemačka je imala 543 prijavljena slučaja ospica.

Sada u Europi cijepljenje djece postaje obvezno, a takvu praksu predvode Italija, Francuska, Grčka, Bugarska, Mađarska i Poljska.

- Ospice su prečesto podcijenjene. One su vrlo zarazne i mogu imati čak i kobne posljedice - rekao je u izjavi Jens Spahn, njemački savezni ministar zdravstva.

- Roditelji moraju znati: cijepljenje štiti zdravlje njihove djece.

Ponovno širenje ospica uglavnom je posljedica loše procijepljenosti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je pokrivenost cjepivom od 95 posto s dvije odvojene doze MRR cjepiva neophodna za učinkovito sprečavanje epidemije. Iako je stopa za prvu dozu MMR cjepiva u Njemačkoj iznad ove vrijednosti, stopa procijepljenosti drugom dozom malo je manja.

Nimalo začuđujuće, put zakona kroz njemački parlament bio je težak. Guardian izvještava da je zakon žestoko kritizirala njemačka Stranka zelenih, koja podržava cijepljenje, ali tvrde da trenutni problem leži u dezinformacijama i nedostatku znanja. Ovaj potez izazvao je i vruću javnu raspravu o državnoj kontroli i slobodi izbora.

- Moja ideja slobode ne prestaje na mojoj razini kao pojedinca... Također je pitanje hoću li nepotrebno druge izložiti riziku - rekao je ministar Spahn, a prenosi Deutsche Welle.

- Sloboda također znači da ja neću biti nepotrebno izložen riziku i upravo je zato, s gledišta očuvanja slobode, ovaj zakon dobar zakon, jer štiti slobodu i zdravlje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti