PU KARLOVAČKA Poštujte pravo na mobilnost i pristupačnost osoba s invaliditetom

Blaženka Presečan iz Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije ukazala je kako svi sudionici prometa trebaju voditi računa o svom ponašanju u prometu i o tome što će se dogoditi ukoliko prometna nesreća za posljedicu bude imala invaliditet osobe, odnosno kako će se te osobe i njihovi bližnji dalje prilagoditi na život

 

U Policijskoj upravi karlovačkoj 20. studenog, održana je konferencija za medije na kojoj je prezentirana izrada i postavljanje preventivnih plakata kojima se želi utjecati na svijest vozača vezano za poštivanje znaka pristupačnosti osoba s invaliditetom, odnosno preventivne aktivnosti policije povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca.

 Naime, s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu i razvijanja svijesti kod vozača o propisnom parkiranju, aktivnosti priključio se Grad Karlovac, Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Karlovačka udruga spinalno ozlijeđenih.

 Stoga su uz predstavnike policije, načelnika Policijske uprave karlovačke Darka Bratića, voditelja Službe policije Juru Pavlinića, načelnika PPRP Karlovac Davora Boljkovca i voditelja Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražena Živčića na konferenciji za medije sudjelovali i predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan, predsjednica Karlovačke udruge spinalno ozlijeđenih Martina Benić i voditelj Odsjeka redarstva u Gradu Karlovcu Oliver Budimir.

 Intencija je bila da se putem izrađenog plakata svim sudionicima u prometu ukaže na probleme s kojima se susreću  osobe s invaliditetom prilikom ulaska i izlaska iz automobila. Stoga je Martina Benić iz Karlovačke udruge spinalno ozlijeđenih prihvatila suradnju s Policijskom upravom karlovačkom i postala zaštitno lice na promotivnom plakatu. Naime, gospođa Benić odlučila je posvjedočiti svojim iskustvom i ukazati na probleme pristupačnosti s kojima se i sama susreće, a iz razloga što je kao putnik u vozilu prije 17 godina sudjelovala u prometnoj nesreći na području zadarske županije, a posljedica koje je njezin trajni invaliditet. Uzrok prometne nesreće bila je neprilagođena brzina uslijed koje je vozač sletio van kolnika i prevrnuo se.

 Tijekom konferencije za medije načelnik Bratić kazao je kako su ovi plakati već postavljeni na brzoj cesti i u Smičiklasovoj ulici u Karlovcu te da vjeruje kako će se na ovaj način doprijeti do svijesti svih nas da ne onemogućavamo osobe s invaliditetom da pristupe mjestu namijenjenom za njihovo parkiranje. Istaknuo je i da iako se vidi napredak u poštivanju posebnih oznaka, još uvijek postoji veliki broj onih koji to ne čine, stoga želimo ukazati svima da vode računa o znacima prava na pristupačnost te da ne onemogućavaju s vozilima ili na neki drugi način pristup osobama koje imaju problema s mobilnošću.    

 Voditelj Pavlinić u svom izlaganju naveo je kako je policija posebno senzibilna i vodi brigu o sigurnosti osjetljivih sudionika u prometu, među kojima su zasigurno osobe s invaliditetom. Između ostalog kazao je i kako je tvrtka Mladost na području grada Karlovca omogućila svima koji prilikom dolaska na mjesta gdje je rezervirano za osobe s invaliditetom i zateknu parkirano vozilo, mogu besplatno parkirati na bilo koje drugo mjesto uz obavezno isticanje znaka pristupačnosti. Pozvao je i sve vozače da budu senzibilni i da ne parkiraju na rezervirana mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.  

 Načelnik PPRP Karlovac Davor Boljkovac naveo je kako prometna policija djeluje i preventivno i represivno po ovoj problematici, a do sada su zbog ove vrste prekršaja sankcionirali više od 150 vozača. Isto tako prometna policija tijekom godine poduzela je i niz preventivnih aktivnosti, a u svojim aktivnostima blisko surađuju s jedinicom lokalne samouprave, naročito s prometnim redarstvom.

 U svom izlaganju Martina Benić zahvalila se na zajedničkoj suradnji i ukazala na činjenice koliko njoj kao  osobi s invaliditetom, ali i drugima, nepoštivanje znaka pristupačnosti otežava svakodnevne aktivnosti prilikom ulaska i izlaska iz automobila, kao i činjenicu da se puno puta nađu u situaciji da iz vozila moraju izlaziti na kolniku, što svakako ugrožava i njih i onoga tko im pomaže tom prilikom.

 Blaženka Presečan iz Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije ukazala je kako svi sudionici prometa trebaju voditi računa o svom ponašanju u prometu i o tome što će se dogoditi ukoliko prometna nesreća za posljedicu bude imala invaliditet osobe, odnosno kako će se te osobe i njihovi bližnji dalje prilagoditi na život.

 Oliver Budimir iz Odsjeka redarstva Grada Karlovca, u čijoj nadležnosti je rješavanje prometa u mirovanju u gradu Karlovcu, istaknuo je kako u Karlovcu ima 391 parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom te da prometni redari u svom redovnom radu posebnu pažnju polažu na sankcioniranje prekršaja vozača koji su se parkirali na rezervirana mjesta osoba s invaliditetom. U ovoj godini najviše prekršaja koje su sankcionirali bilo je upravo na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, njih 286 – naveo je Budimir. Ujedno, zahvalio je i na pomoći i suradnji policiji koja im je pružena od trenutka njihovog osnivanja u gradu Karlovcu.

 Zajednička poruka svih sudionika konferenicije za medije upućena građanima je poštujte pravo na mobilnost i pristupačnost osoba s invaliditetom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti