ZAGREB Pokrenut pilot-projekt 'Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece'

Ovaj pilot-projekt bit će moćan alat u rukama školskih liječnika i medicinskih sestara u ranom otkrivanju teškoća u mentalnom zdravlju djece

 

Jučer je u Ministarstvu zdravstva svečano obilježeno pokretanje pilot-projekta Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece, a povodom Međunarodnog dana djece.

Događaj je organizirao  Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a.

Projekt su predstavile Marija Posavec iz Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, a okupljenima su se  obratili Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice u  Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Sanja Horvatić, savjetnica u  Ministarstvu znanosti i obrazovanja, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Andreja Makar, Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba te Željka Karin ispred Hrvatske liječničke komore.

Pilot-projekt provodit će timovi školske medicine tijekom sistematskih pregleda učenika 1. razreda srednje škole ove školske godine (poglavito u prvoj polovici 2020. godine) u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao temelj za širu trajnu primjenu u narednim godinama. Cilj je utvrditi rizik na vrijeme kako bi stručna pomoć bila što uspješnija s očuvanom kvalitetom života, adolescentnog razvoja i obrazovanja.

 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, teškoće u mentalnom zdravlju odgovorne su za 16 posto opterećenja bolesti u adolescenciji. Čak 50 posto mentalnih bolesti i poremećaja počinje prije 14 godina no većina slučajeva se ne prepoznaje pravovremeno. Depresija je jedan od vodećih uzroka bolesti i nesposobnosti adolescenata. Posljedice neliječenja protežu se u odraslu dob.

 Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) pokazuje da se u dobi od 15 godina u Hrvatskoj približno svaki dan osjeća potišteno 15 posto djevojčica i 5,2 posto mladića, razdražljivo 16,2 posto djevojka i 6,2 posto mladića, nervozno 22,1 posto djevojaka i 10,7 posto mladića, dok glavobolju svaki dan ima 10 posto djevojaka i 3 posto mladića. Pijenje alkohola kao potencijalni uzrok ali i posljedica ovih zdravstvenih smetnji učestalo je među učenicima. Čak 8 posto dječaka i 3 posto djevojčica opilo se već u dobi od 11 godina. U dobi od 15 godina 4 posto učenika i 1,2 posto učenica pije alkoholna pića svaki dan.

 Vodeći uzroci hospitalizacija u skupini mentalnih poremećaja u Hrvatskoj 2017. godine za dob 0-9 godina su specifični miješani razvojni poremećaji s ukupno 133 hospitalizacije u 2017. godini. Za dob od 10-19 godina mješoviti poremećaji ponašanja i osjećaja su na vodećem mjestu s 266 hospitalizacija.

Ovaj pilot projekt  bit će moćan alat u rukama školskih liječnika i medicinskih sestara u ranom otkrivanju teškoća u mentalnom zdravlju. Ujedno ovakvim sustavnim obuhvaćanjem svih učenika u jednoj generaciji jače će se povezati stručnjaci u sustavu zdravstva i izvan sustava zdravstva, pri čemu je osobito važna suradnja sustava obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti