APEL ZA POMOĆ Profesor Krešimir Mikić ima leukemiju, a donor je dostupan još nekoliko dana

Bolest koja me iznimno umorila je leukemija, a jedini način da je prebolim je transplantacija koštane srži u Zdravstvenom centru Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu, poručuje profesor Mikić

 

Ovih dana profesor, filmski kritičar, snimatelj, redatelj, pisac, teoretičar i na prvom mjestu filmofil Krešimir Mikić, koji je ujedno proglašen najboljim profesorom filma u svijetu, obratio se javnosti na gogetfunding.com, s apelom za pomoć budući da boluje od leukemije te je potrebno hitno skupiti određen iznos, jer je donor dostupan samo do 27. studenog.  

- Moje je ime Krešimir Mikić, ili samo Krešo Mikić. Profesor sam i filmofil. Predajem, ili sam predavao na mnogim domaćim i stranim fakultetima. Akademija dramskih umjetnosti, Filozofski fakultet, Učiteljski fakultet, Studio dizajna, Fakultet političkih znanosti, Vern. Kažu da sam najbolji profesor na svijetu.

Stoga moje vrijeme za odlazak u neki drugi svijet još nije došlo, znam to u sebi. Još ima puno znanja, iskustva, savjeta, razgovora koje moram obaviti, podijeliti, ostaviti mlađima, studentima, prijateljima, strancima.

Naime, ja sam jako bolestan i ovim putem skupljam novac za po život bitnu operaciju u Americi.

Bolest koja me iznimno umorila je leukemija, a jedini način da je prebolim je transplantacija koštane srži u Zdravstvenom centru Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu.

Nekoliko dragih prijateljima mi je već pomoglo, no nedostaje mi još 14 000 eura koje moram skupiti kako ne bi morao odgoditi neizbježnu operaciju.

Od obitelji nemam više nikoga zato i ovisim o pomoći prijatelja, ali i potpunih stranaca.

Na mom Facebook profilu možete čitati i pratiti o mojoj životnoj bitci, ali možete mi se i javiti.

Jedna napomena za kraj svima koji se odluče pomoći mi, prilikom unosa podataka o kartici potrebno je mišem kliknuti na slikice (ikone) kartice.

Na zamolbu nekih ljudi ostavljam ovdje i podatke o mojoj banci i mom računu na koji također možete donirati sredstva za liječenje.

OTP banka

Domovinskog rata 61, 21000 Split,

IBAN: HR9324070003234123200

Za: Krešimir Mikić

U prvom redu, na njegov poziv nisu ostali ravnodušni upravo njegovi studenti.

U njihovo i ime filmofila javila se Vida Žagar Jutarnjem listu, kako bi zamolila za pomoć pri skupljanju donacija za liječenje prof. dr. sc. Krešimira Mikića.

- Prof. Mikić boluje od leukemije - na sreću, postoji liječenje koje mu može pomoći, ali moramo brzo reagirati jer donor je dostupan samo do 27. studenoga. Do sad je skupljeno više od 200.000 dolara od strane njegovih kolega u Americi i Europi, ali nažalost, to još uvijek nije dovoljno - prof. Mikiću treba još 13.500 eura – pojasnila je Žagar, a objavio Jutarnji list.

Inače, profesor Mikić završio je tri fakulteta - Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu: Filmsko i televizijsko snimanje (1976.), Filozofski fakultet u Zagrebu: Komparativna književnost (1985.) i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Specijalistički studij novinarstva: Novinarstvo (1976).

Prema objavama u medijima, područje njegovog rada su medijska pedagogija i mediji, posebice film, televizija, fotografija, filmsko snimanje i multimedija. Nagrađen je nagradom Ivan Filipović za područje visokog školstva. Djelovao je do 1. lipnja 2009. kao predsjednik Europske udruge medijskih pedagoga sa sjedištem u Münchenu. Ujedno je i potpredsjednik Svjetskog instituta za medije i djecu u Hollywoodu. Član je brojnih stručnih tijela i organizacija u zemlji – npr. član vijeća HDFK-a i dr., a od 2006. godine i američke Akademije za filmsku umjetnost i znanost. Prijedlog za njegovo članstvo u Akademiji došao je iz Njemačke. U prosincu 2007. izabran je za stalnog gostujućeg profesora na UCLA, Los Angeles. Godine 2008. uručen mu je počasni doktorat sveučilišta u Los Angelesu u domeni filma i televizije te medijske pedagogije.

Međutim, ono čime se Hrvatska posebno može ponositi, jest da je profesora Mikića 2017. godine holivudska komisija proglasila najboljim profesorom filma u svijetu.

Klaudija Klanjčić