UDRUGA SRCE SVETI IVAN ZELINA Početna konferencija projekta 'Aktiviraj se, razvijaj se'

Cilj projekta je povećati mogućnost za zapošljavanje, umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva osoba s invaliditetom i poboljšati kvalitetu rada stručnjaka koji rade s marginaliziranim skupinama

 

U srijedu, 20. studenog u Kući podrške 'Srčeko' održana je početna konferencija projekta 'Aktiviraj se, razvijaj se', petog u nizu europskog projekta koji provodi Udruga Srce. Na samom početku konferencije predsjednica Udruge Srce, Đurđa Penava, pozdravila je sve prisutne i zahvalila se na dolasku što je znak prihvaćanja i potpore projektima i programima kojima se Udruga Srce bavi i kontinuirano proširuje uvođenjem inovativnih usluga u zajednici.

Na konferenciji su prisustvovali ispred Grada Zagreba Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Filip Ćurko, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, ispred Grada Svetog Ivana Zeline Branka Hođa, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove, predstavnice Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina, predstavnik Regionalne zaklade za lokalni razvoj 'Zamah' Drago Vručinić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, povjerenica za etiku u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Natalija Krajnović, predstavnici gradskih vrtića i škola, djelatnici, volonteri i članovi udruge te brojni drugi uvaženi gosti.

Kristina Marečić, koordinatorica projekta 'Aktiviraj se, razvijaj se' predstavila je ciljeve projekta, navela elemente projekta te planirane aktivnosti, dok se ispred Grada Svetog Ivana Zeline, ujedno partnera na projektu, okupljenima se obratila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove Branka Hođa.

Osobe s invaliditetom su prema statističkim podacima HZZ-a u još nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale skupine kod zapošljavanja. Također, obzirom na gospodarsku i ekonomsku situaciju, nerijetko su dugotrajno nezaposlene, poslodavci se teško odlučuju na njihovo zapošljavanje ne poznavajući njihove kvalitete i kompetencije stečene obrazovanjem. Stručnjaci koji rade s njima, svakodnevno se susreću s nezadovoljstvom osoba s invaliditetom koje s godinama čekanja i traženja posla gube samopouzdanje i samopoštovanje te imaju osjećaj manje vrijednosti. Također, mnoga radna mjesta na koja se prijavljuju nisu pristupačna (znakovlje, arhitektonske barijere i slično) te su i u tim situacijama mogućnosti pronalaženja zaposlenja smanjene.

Ovim projektom doprinijet će se jačanju njihovih kompetencija, samopouzdanja i samopoštovanja, a kroz projektne aktivnosti osvijestit će se potencijalne poslodavce o njihovim kvalitetama i sposobnostima. Deset osoba s invaliditetom uključit će se u projektne aktivnosti, osnaživanjem i razvojem mekih vještina, razvojem web stranice/platforme prilagođene osobama s invaliditetom te će tako biti pravovremeno obaviješteni o otvorenim radnim mjestima te osnaženi za konkuriranje za željeno zaposlenje.

Na projektu su zaposlene tri osobe: voditeljica projekta Đurđa Penava, koordinatorica projekta Kristina Marečić i stručnjakinja za prilagođavanje materijala osobama s invaliditetom Amalija Jalžabetić.

Partner na ovom projektu je Grad Sveti Ivan Zelina koji kao dugogodišnji partner Udruzi Srce doprinosi uvođenju kvalitetnih inovativnih usluga i rada za opće dobro zajednice. Suradnici na projektu su Centar za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina i Dugo Selo te Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostava Sveti Ivan Zelina.

U sklopu početne konferencije projekta održan je i okrugli stol na temu 'Dostojanstvo kakvo zaslužujemo', a  izlagali su Marija Kotarski, Marija Dugac i Tomislav Nedelić.

 Na okruglom stolu tvorene su važne teme kao što su kvalitetna inkluzija osoba s invaliditetom na tržište rada, senzibilizacija zajednice za probleme osoba s invaliditetom, problem prijevoza i radnih asistenata.

- Na okruglom stolu izložila sam svoja iskustva školovanja, fakultetskog obrazovanja na Filozofskom fakultetu, na kojem sam studirala talijanski i španjolski jezik, kao i put do zaposlenja i kako cijeli radni proces obavljam sama. Istaknula sam i zašto bi ipak trebala podršku u vidu radnog asistenta. Treba mi pomoć na toalet, za skidanje jakne itd. Veliki problem je i prijevoz jer ne živim u gradu Zagrebu pa ne mogu koristiti ZET -ov specijalizirani prijevoz za osobe s invaliditetom.  Apelirala sam na Grad Zelinu i Županiju da  iznađe način da mi se pomogne oko prijevoza jer trenutno putujem sama gradskim prijevozom, što zna  biti vrlo problematično. Ako sama plaćam nekoga da me vozi, to će me doći pola plaće.

Od ove godine sam razrednica i jednom kada moj razred krene na terensku nastavu, na neki izlet ja želim ići s njima i tada ću također trebati podršku radnog asistenta jer ne želim ovisiti o kolegama - rekla je za In Portal Marija Kotarski, profesorica talijanskog jezika u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava

Generalna poruka s početne konferencije projekta i okruglog stola je kako treba više umrežene suradnje jer nikada osobe s invaliditetom ne spadaju u samo jedan resor.

Projekt je vrijedan 930.799,84 kuna, a traje 18 mjeseci.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti