VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Invaliditet ne bi smio biti kompenzacija za profesionalnu nekompetentnost

Ustanova URIHO kontinuirano poboljšava pristup rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, širi vidike i suradnju s drugim srodnim ustanovama, kako kod nas, tako i izvan Lijepe naše, kaže Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju naše najveće zaštitne radionice

 

Povodom skorog obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana ustanove URIHO, 2. prosinca u KD Vatroslav Lisinski, zanimalo nas što o poziciji i problemima osoba s invaliditetom  na tržištu rada misli Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju najveće zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj.

Premda sve veći broj osoba s invaliditetom pronalazi svoje radno mjesto, situacija je daleko od zadovoljavajuće.

- Broj osoba s invaliditetom koje su našle zaposlenje svake je godine sve veći. Tome je dijelom doprinio kvotni sustav, kao i razni poticaji koji se nude prije i nakon zapošljavanja osoba s invaliditetom. Ali, i dalje je veliki problem nesklad između potreba tržišta rada i kvalifikacijske strukture nezaposlenih osoba s invaliditetom, kao i njihova dugotrajna nezaposlenost tijekom koje gube prethodno stečena znanja i vještine - kaže nam Višnja Majsec Sobota.

Tržište rada postaje sve zahtjevnije, stoga, kada dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom  dođu u Ustanovu URIHO na radno osposobljavanje, tim Ustanove svakome pristupa individualno i ciljano, jačaju se njihovi radni potencijali, rade se procjene  koje radno mjesto pojedinoj osobi najviše odgovara.

- Velikom dijelu njih potrebno je obnavljanje dijela znanja i vještina, a također i usvajanje nekih novih. Za većinu su potrebne dodatne aktivnosti jačanja profesionalnih kompetencija. Dugotrajna nezaposlenost često ih pasivizira pa se dio osposobljavanja mora posvetiti i usvajanju odgovarajućih radnih navika, samoaktivaciji, vraćanju samopoštovanja i povjerenja u ono što osoba s invaliditetom objektivno može raditi - pojašnjava Majsec Sobota

Ustanova URIHO kontinuirano poboljšava pristup rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, širi vidike i suradnju s drugim srodnim ustanovama, kako kod nas, tako i izvan Lijepe naše. Nedavno je tako partnerska udruga ustanove URIHO, udruga OSVIT, za svoje članice organizirala jednodnevno studijsko putovanje u Padovu.

- Posjetili smo  socijalnu zadrugu 'Il Glicine - Societa Cooperativa Sociale' koja je osnovana 1999. godine s ciljem organiziranja i pružanja različitih socijalnih usluga za osobe s invaliditetom. Promičući socijalnu integraciju, nude mnoštvo sadržaja vezanih za osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Među ostalim, u staklenicima uzgajaju sadnice voća, povrće, kao i različito cvijeće koje prodaju na tržištu. U izgradnji je njihov budući hotel u kojem će raditi osobe s invaliditetom, a koji će se opskrbljivati proizvodima iz njihovih staklenika. Bit će to začetak i dio tzv. kružne ekonomije. Dogovorili smo suradnju i partnerstvo na budućim projektima financiranim sredstvima Europske Unije - kaže rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju.

Još uvijek su u nekoj mjeri prisutani strah i nedomice poslodavca pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, taj strah nestaje kada i ako osoba s invaliditetom pokaže svoja znanja i vještine, ali ono što je puno veći problem proizlazi i dolazi od samih osoba s invaliditetom.

- Nažalost, svjedoci smo u sve većem broju slučajeva da invaliditet 'postaje zanimanje'. To ne doprinosi promoviranju pravih vrijednosti i profesionalnih kompetencija velikog dijela osoba s invaliditetom i protiv toga bi se, prije svega i prije svih, trebale boriti upravo osobe s invaliditetom. Njima bi trebalo biti u interesu da se pokažu prvenstveno kao kompetentni zaposlenici (uvažavajući objektivna ograničenja koja proistječu iz vrste i težine pojedinog oštećenja), a tek onda kao osobe s invaliditetom. Invaliditet ne bi smio biti kompenzacija za profesionalnu nekompetentnost - poručuje Višnja Majsec Sobota.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti