DES, SPLIT Ustanova za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom slavi 70. obljetnicu

Gotovo 32 milijuna kuna ostvarenog prometa i 222 zaposlenih, od čega 53 posto čine osobe s invaliditetom, razlozi su zbog kojeg Grad i Županija mogu biti ponosni. Jačamo dostojanstvo onima koji nisu ravnopravni na tržištu rada, kao što im omogućujemo i kvalitetniji život, naglasio je gradonačelnik Opara

 

DES ove godine obilježava 70 godina od osnutka, a  26. studenog djelatnike ove Ustanove zajedno s novinarima posjetili su gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban. Osim jubilarne obljetnice, splitski DES ove godine ima još razloga za slavlje.

Prvi put nakon nekoliko desetljeća ostvaren je pozitivan poslovni rezultat zahvaljujući zalaganju cijelog kolektiva. Završavaju se vanjski radovi na energetskoj obnovi te rekonstrukcija radne jedinice Kartonaže, a po prvi put je ugrađen lift za osobe s invaliditetom. Vrijednost svih tih radova, novih strojeva i lifta je oko 12 milijuna kuna koji su osigurani na dva natječaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Nakon srdačne dobrodošlice i druženja sa zaposlenicima, gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je sve što se oko ove Ustanove zbiva dio projekata usmjerenih na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom. Posebno se zahvalio ravnateljici Editi Maretić Dimlić koje je preokrenula situaciju u DES-u u pozitivnom smjeru.

- Ovo što danas imamo prigodu vidjeti, obnovljenu zgradu i sanirane dugove, slika je jednog uspješnog poduzeće. 32 milijuna kuna ostvarenog prometa i 222 zaposlenih, od čega 53 posto čine osobe s invaliditetom, razlozi su zbog kojeg Grad i Županija mogu biti ponosni. Jačamo dostojanstvo onima koji nisu ravnopravni na tržištu rada, kao što im omogućujemo i kvalitetniji život – naglasio je gradonačelnik te ponovno pozvao sve potencijalne kupce, gradske, županijske, državne tvrtke i ustanove te privatnike sa splitskog područja da se s povjerenjem obrate DES-u.

 

Čestitke desovcima uputio je i župan Blaženko Boban, povodom 70 godina ustrajnog i vrijednog rada posebno u onim vremenima kada im nije bilo lako.

Ravnateljica Edita Maretić Dimlić rekla je kako je 70 godina DES-a značajna obljetnica, posebno u vremenima velikih izazova tržišta: - 70. godišnjica uspješno je dočekana, a što ne bi bilo moguće bez naših osnivača, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. I osobe s posebnim potrebama imaju potrebe kao i zdravi ljudi, a to je posao i kvalitetan život. DES je jedina zaštitna radionica na ovom širem području koja u svakom trenutku mora imati najmanje 51 posto zaposlenika osoba s invaliditetom.

Danas u Ustanovi DES djeluje pet proizvodnih radnih jedinica: Tiskara, Konfekcija, Sitotisak, Kartonaža i Fleksografija te Sektor prehrane. Kontinuiranu podršku i pomoći osobama s invaliditetom pruža posebno Služba za rehabilitaciju, ali i ostali sektori i službe. Svečano obilježavanje 70. obljetnice ove vrijedne splitske Ustanove održat će se u četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti