UDRUGA ZAMISLI Konferencija 'Izazovi u mobilnosti mladih osoba s invaliditetom'

Tema konferencije proizašla je iz rada Udruge ZAMISLI na osiguravanju podrške mladima s invaliditetom u svakodnevnom životu

 

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i sudjelovanja u EUProtects kampanji, Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI poziva na konferenciju 'Izazovi u mobilnosti mladih osoba s invaliditetom, koja će se održati 3. prosinca 2019. godine od 10 do 14 sati u Kući Europe (Ulica A. Cesarca 4).

Tema konferencije proizašla je iz rada Udruge ZAMISLI na osiguravanju podrške mladima s invaliditetom u svakodnevnom životu. Prilike koje su se otvarale i nudile iskustvo putovanja, sudjelovanja u razmjenama mladih, u stručnim raspravama vezanim uz mlade na razini EU ili čista želja za istraživanjem drugih kultura i mjesta, a koje su koristili određeni pojedinci i koji su iskusili različite situacije, suočili se izazovima s kojima se nikada ne bi upustili u borbu da su ostali i sjedili u udobnosti obiteljskog doma i sve što su iskusili i proživjeli podijeliti će s nama u prvom dijelu programa.

Nezamislivi događaji, nepredviđene situacije, rješavanje problema u kratkom roku te vrijeme koje je prošlo nakon toga, doveli su do potrebe da se ukaže na određena pitanja i da se o njima raspravi te da se pokuša pronaći dugoročnije rješenje koje bismo kroz zaključak s konferencije uputili na nadležne adrese.

Pitanja koja će se otvoriti na konferenciji:

- Pristupačnost javnog prometa i usluge za osobe s invaliditetom na razini EU? - Kako maturanti s invaliditetom planiraju maturalno putovanje?

- U čijoj je nadležnosti osiguravanje asistencije tijekom putovanja?

- Zašto trošak osobnog asistenta nije prihvatljiv izvan područja Republike Hrvatske?

- Može li se kroz program mobilnosti studenata, studentima s invaliditetom osigurati adekvatna i potpuna podrška sukladno individualnim potrebama i tko te potrebe utvrđuje i kako?

- Može li se mladima s invaliditetom kao sudionicima razmjene mladih osigurati adekvatna i potpuna podrška sukladno individualnim potrebama i tko te potrebe utvrđuje i kako?

- Je li dovoljno u aktivnosti uključiti osobe s invaliditetom kako bismo mogli reći da smo ih uključili ili je potrebno osigurati niz preduvjeta koje je potrebno zadovoljiti u planiranju aktivnosti s njihovim sudjelovanjem?

- Prema trenutnom ERASMUS+ vodiču imaju li sve osobe s invaliditetom jednaku priliku za potpuno i ravnopravno sudjelovanje u aktivnostima?

- Zašto pojedine nacionalne agencije zadužene za provedbu ERASMUS+ programa imaju različite kriterije za odobravanje posebnih troškova kada je u pitanju sudionik s invaliditetom?

- Mogu li se definirati minimalni kriteriji za osiguravanje podrške osobama s invaliditetom za sudjelovanje u aktivnostima kroz ERASMUS+ i definirati kriterije za pojedine skupine unutar sudionika s invaliditetom (jer nije u istom položaju sudionik s oštećenim sluhom, vidom ili tjelesnim oštećenjem koji u potpunosti ovisi o drugoj osobi)?
Svjetlana Marijon 

 

Povezane vijesti