HOTEL INTERNATIONAL Premijer Plenković sudjelovao u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Okupljene je najprije pozdravio domaćin, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske doktor Zorislav Bobuš, koji je zahvalio svima na dolasku unatoč lošem vremenu

 

Jučer, 3. prosinca, u zagrebačkom hotelu International, u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), svečano je, ali i radno, obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Prije radnog dijela konferencije pod nazivom 'Pristupačnost kao ljudsko pravo', u kratkom, ali sada već tradicionalnom svečanom dijelu, Međunarodni dan osoba s invaliditetom uveličali su mnogi uzvanici, na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Osim premijera Plenkovića, skupu su nazočili i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan i savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Vesna Mužina, državni tajnici nekoliko ministarstava te predstavnici i članovi brojnih udruga osoba s invaliditetom.

Okupljene je najprije pozdravio domaćin, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske doktor Zorislav Bobuš, koji je zahvalio svima na dolasku unatoč lošem vremenu, a zatim je mikrofon prepustio ministrici Bedeković.

Bedeković je istaknula suradnju ministarstva i predstavnika osoba s invaliditetom, te kazala da ministarstvo u suradnji s udrugama, između ostalog, provodi i programe osobne asistencije, za koje se koriste sredstva iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna u dijelu od prihoda igara na sreću.

- Uslugu osobnog asistenta koristi 1.735 osoba, za gluhe i gluhoslijepe osobe uslugu tumača prevoditelja znakovnog jezika pruža 80 tumača, a 46 je videćih pratitelja - rekla je ministrica, te dodala da trenutno više od 4.385 osoba koristi pravo na status roditelja njegovatelja, a status njegovatelja njih 415. Donesen je, podsjeća, Zakon o psihoterapijskoj djelatnosti te Zakon o korištenju psa vodiča.

Budući da je posebni naglasak skupa bio na digitalnoj pristupačnosti, prikazan je kratki film 'Digitalno bez prepreka' Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Hrvatskog saveza slijepih.

- Naša je zadaća da internetski sadržaji budu dostupni svima bez obzira na to imaju li te osobe vizualne, motoričke, slušne ili kognitivne poteškoće. Na to nas obvezuje i direktiva Europske unije - poručila je ministrica Bedeković. U Hrvatskoj je stoga donesen Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora koji obvezuje sva tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave da do 23. rujna 2020. godine prilagode svoje web stranice osobama s invaliditetom.

- Oko 12 posto osoba u Hrvatskoj je s invaliditetom, a to je više 511.000 ljudi i ta nas činjenica obvezuje - započeo je predsjednik Vlade Andrej Plenković svoje obraćanje okupljenima.

- Mi kao država na različitim razinama omogućujemo da osobe s invaliditetom u cijelosti budu ravnopravne i nastojimo im olakšati svakodnevni život - istaknuo je Plenković, te podsjetio na povećanje iznosa osobne invalidnine s 1.250 na 1.500 kuna i doplatka za pomoć i njegu s 500 na 600 kuna. Također su, rekao je, stvoreni bolji uvjeti za profesionalnu rehabilitaciju i vještačenje, te je imenovano Povjerenstvo za ranu intervenciju u djetinjstvu koje je zaduženo za izradu strateškog okvira za stručnu savjedodavnu pomoć djeci s teškoćama u razvoju i roditeljima. Osim toga, isplaćeno je 2,3 milijuna kuna potpore za prilagodbu radnog mjesta osobama s invaliditetom.

U vremenu predviđenom za pitanja predstavnika udruga, od premijera je zatraženo što hitnije donošenje zakona o inkluzivnom dodatku, poseban pravni status udruga, osnivanje povjerenstva za ranu intervenciju te bolja fizička pristupačnost državnih institucija.

Nakon svečanog djela i kratke pauze, započeo je i radni dio konferencije.

Budući da je malo tko od okupljenih predstavnika medija premijeru dok je odlazio sa skupa postavio ijedno pitanje o osobama s invaliditetom, nadajmo se da nas on neće zaboraviti tako brzo kao i novinari.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti