DOBRA VIJEST Neka piva sadržavaju zdrave bakterije

Eric Claassen sa Sveučilišta u Amsterdamu predstavio je svoje istraživanje piva, objasnivši kako određene marke sadrže velik broj korisnih mikroorganizama

 

S obzirom da svaki čovjek sadrži bakterija otprilike koliko i tjelesnih stanica, ne čudi što je probiotička hrana poput kimchija, kiselog kupusa i određenih vrsta jogurta postala toliko popularna. Srećom za one koji ne vole navedene proizvode, novo istraživanje sugerira da konzumiranje jakog piva može također pomoći u održavanju zdrave populacije mikroba crijeva.

Izlažući na događaju koji je organizirao proizvođač probiotičkih pića Yakult, Eric Claassen sa Sveučilišta u Amsterdamu predstavio je svoje istraživanje piva, objasnivši kako određene marke sadrže velik broj korisnih mikroorganizama.

Dok većina piva prolazi kroz samo jedan proces fermentacije, neka jača belgijska piva fermentiraju dvaput kako bi se razgradilo više šećera u biljnom materijalu. Za razliku od prve fermentacije, ova druga obično koristi vrstu kvasca koji stvara kiseline koje su otrovne za mnoge bakterije koje uzrokuju bolesti.

Svaki put kada osoba pije jedno od ovih piva, ojačava crijevnu vojsku mikroskopskih branitelja s milijunima mikroba koji ubijaju patogene. Iako bi to moglo imati pozitivan učinak na zdravlje konzumenta, Classen ističe da je potrebna umjerenost.

- U visokim koncentracijama alkohol je loš za probavu, ali ako pijete samo jedno od tih piva svaki dan, bilo bi to jako dobro za vas - rekao je.

Prethodne studije otkrile su da pretjerano konzumiranje alkohola oštećuje bakterije crijeva, što dovodi do abnormalnog sastava crijevne mikrobiote, pa oslanjanje na pivo za jačanje zdravlja očigledno nije dobra ideja, piše IFLScience.

Također je vrijedno napomenuti da, usprkos brojnim tvrdnjama o zdravstvenim koristima probiotičke hrane, još uvijek nemamo mnogo dokaza koji bi potkrijepili većinu ovih pretpostavki. Većina probiotika sadrži bakterije koje pripadaju skupinama Lactobacillus ili Bifidobacterium, ali iako se smatra da ti mikrobi mogu pomoći kod svega, od proljeva do ekcema, istraživači još ne znaju koje su konkretne bakterije korisne za što.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti