OSIJEK Međunarodna konferencija 'Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju'

Prezentacijom postignuća i afirmacijom osoba s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju pridonijet će se lokalnoj, ali i nacionalnoj i široj regionalnoj zajednici

 

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, prošli je tjedan na Građevinskom i arhitektonskom fakultet Osijek otvorena je prva Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija 'Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju'.

Sudionike Konferencije pozdravio je zamjenik župana Petar Lagator koji je naglasio kako na području Osječko-baranjske županije živi oko 32.000 osoba s invaliditetom, što je gotovo 11 posto ukupnog broja stanovnika. Očekuje da zaključci Konferencije pomognu u daljnjem radu, pa tako i doprinesu kvalitetnom rješavanju problematike osoba s različitim oblicima tjelesnog oštećenja na području županije.

Plenarna predavanja na dvodnevnoj Konferenciji  održali su Anica Bilić ,HAZU Centar za znanstveni rad u Vinkovcima, Mario Kovač ,samostalni umjetnik, Siniša Opić, Učiteljski fakultet u Zagrebu, Kristina Peternai Andrić, Filozofski fakultet u Osijeku i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak.

Njen osnovni cilj je uspostava dijaloga stručnjaka koji se bave pitanjima vezanima za sudjelovanje, uključivost, dostupnost i ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u odnosu na različite aspekte sudjelovanja u umjetničkim i kulturnim programima te pitanjima uključivanja osoba s invaliditetom u umjetnost, znanost i odgojno-obrazovni sustav na svim razinama.

Ciljevi koje se želi postići odnose se na daljnji razvoj inkluzije osoba s invaliditetom u umjetničke, kulturne, odgojno-obrazovne i društvene aspekte života, odbacivanje stereotipa o osobama s invaliditetom, kao i na veće ostvarivanje prava osoba s invaliditetom.

Prezentacijom postignuća i afirmacijom osoba s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju pridonijet će se lokalnoj, ali i nacionalnoj i široj regionalnoj zajednici. Konferencija je namijenjena znanstvenicima, umjetnicima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i svima koji su u interakciji ili se bave pitanjima osoba s invaliditetom, prema temama konferencije, u umjetnosti, kulturnim događanjima, znanosti, te odgoju i obrazovanju.

Namijenjena je i osobama s invaliditetom koje se bave znanstvenim ili umjetničkim radom ili su sudionici odgojno-obrazovnog sustava, a koji žele svoja djelovanja ili iskustva predstaviti javnosti.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti