ZAGREB Četiri nova kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Mobilnost, pristupačnost i prijevoz osnovni su preduvjeti za uključivanje osoba s invaliditetom u aktivnosti svakodnevnog življenja. U proteklom periodu po tom smo pitanju učinili puno, ali tu nećemo stati. Nastavit ćemo s ulaganjima kako bi svim našim sugrađanima osigurali što kvalitetniji, sigurniji i udobniji prijevoz, poručio je gradonačelnik Bandić

 

Četiri nova specijalna kombi-vozila, od kojih dva za prijevoz djece s poteškoćama u razvoju, a dva za prijevoz osoba s invaliditetom, predstavljena su u srijedu, 11. prosinca na trešnjevačkoj Remizi u nazočnosti predstavnika Grada, Zagrebačkog električnog tramvaja i brojnih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Specijalna vozila dostupna su korisnicima 24 sata dnevno, a osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju njima se svakodnevno prevoze na posao, fakultete, u školu i vrtiće, na rekreaciju i terapiju. Vozila imaju rampu za ulaz i izlaz korisnika, može prevoziti građane u kolicima bez njihovog sklapanja i ima remen za učvršćivanja kolica prilikom vožnje. Godišnje preko 1.300 osoba najmanje jednom koristi uslugu ovih ZET-ovih kombija, a svakodnevno se prevozi 50-ak djece i mladih s poteškoćama u razvoju te oko 100 odraslih osoba s invaliditetom.

Uvažavajući potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom, Grad Zagreb posebnu pažnju posvećuje prijevozu tih sugrađana za koie je osiguran besplatan prijevoz. Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se osobama s invaliditetom mora omogućiti da stignu gdje i kada hoće, baš kao i svima ostalima.

- Mobilnost, pristupačnost i prijevoz osnovni preduvjeti za uključivanje osoba s invaliditetom u aktivnosti svakodnevnog življenja. U proteklom periodu po tom smo pitanju učinili puno, ali tu nećemo stati. Nastavit ćemo s ulaganjima kako bi svim našim sugrađanima osigurali što kvalitetniji, sigurniji i udobniji prijevoz - poručio je gradonačelnik Bandić.

ZET pruža uslugu prijevoza osoba s invaliditetom još od 1994. godine. Kroz godine usluga se poboljšavala, a broj vozila se povećavao i na tome se ne namjerava stati.

- Vozni park ZET-a sada čini 29 specijaliziranih kombi vozila, od čega je 18 za prijevoz odraslih osoba, a 11 za prijevoz djece s teškoćama u razvoju. Vrijednost novih vozila marke Iveco je 2,174 milijuna kuna. Jedan od prioriteta ZET-a je i omogućavanje što veće mobilnosti osobama s invalditetom te ćemo se truditi svake godine povećavati broj specijalnih vozila kako bi osigurali najbolju moguću uslugu našim korisnicima - kazala je direktorica ZET-a Ljuba Žgela.

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom zahvalili su gradonačelniku i ZET-u na razumijevanju koje pokazuju za probleme osoba s invaliditetom te su istaknuli da je Zagreb primjer koji bi svi hrvatski gradovi trebali slijediti.

- Nova vozila su odlična vijest za nas. Kao što ste već čuli, nas je puno u gradu koji koristimo ova specijalna vozila pa će nam povećanje kapaciteta olakšati kretanje po gradu - kazao je  Marko Arambašić, jedan od korisnika specijalnih kombi-vozila.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti