UDRUGA RODA Nova knjiga o trudnoći, porodu i babinju 'Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci'

Važno nam je bilo budućim roditeljima, posebno trudnicama, pružiti sve informacije i podršku na razumljiv, jednostavan i nepristran način tako da mogu samostalno donositi odluke koje su najbolje za njih. Nastojale smo to napraviti s dozom humora, uz ilustracije koje prate važne teme knjige,  komentirala je Daniela Drandić iz Rode

 

Od danas je dostupna nova knjiga o trudnoći, porodu i babinju udruge Roda, 'Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci'. Knjigu možete pronaći u elektroničkom i zvučnom izdanju na stranicama udruge Roda.

Knjiga 'Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci' prva je sveobuhvatna knjiga o trudnoći, porodu i babinju na hrvatskom jeziku. Napisali su je roditelji za roditelje, uz podršku stručnog tima recenzentica, među kojima su sveučilišne profesorice primaljstva i psihologije, IBCLC savjetnice za dojenje, kao i savjetnice za dojenje udruge Roda. 

Kroz trinaest poglavlja knjiga vodi trudnice kroz fizičke i emocionalne promjene, kao i promjene u obiteljskim i partnerskim odnosima, u sva četiri tromjesečja – od trudnoće, preko poroda do babinja. Na primjer, jedno se poglavlje bavi pregledima u trudnoći i o tome što nude, a što ne. Posebno poglavlje opisuje uobičajen tijek poroda i babinja, a slijedi ga poglavlje koje opisuje sve moguće intervencije u porodu i babinju, uz informacije o prednostima i manama svakog. Zadnja dva poglavlja opisuju babinje i potiču buduće roditelje da unaprijed planiraju to važno životno razdoblje. Ovo je i jedna od rijetkih knjiga napisanih u potpunosti u ženskom rodu. 

- Važno nam je bilo budućim roditeljima, posebno trudnicama, pružiti sve informacije i podršku na razumljiv, jednostavan i nepristran način tako da mogu samostalno donositi odluke koje su najbolje za njih. Nastojale smo to napraviti s dozom humora, uz ilustracije koje prate važne teme knjige - komentirala je Daniela Drandić iz Rode, autorica i koordinatorica projekta u sklopu kojeg je knjiga nastala.

Knjiga je nastala kao dio Erasmus+ projekta 'Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje', kojeg je vodila udruga Roda uz partnerske udruge iz Češke i Slovenije.

„Knjiga je posebna i zbog načina na koji će se distribuirati. Naime, tiskani primjerci knjige podijelit će se besplatno knjižnicama diljem Hrvatske, a elektronička će knjiga, kao i zvučno izdanje knjige, biti dostupni na web stranicama udruge Rode,  potpuno besplatno – naglašavaju iz Rode.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti